Članak

Trbić: Odbrana okončala iznošenje dokaza

27. Oktobra 2008.14:14
Odbrana Milorada Trbića iznošenjem materijalnih dokaza završila dokazni postupak.

This post is also available in: English

Nakon što je Odbrana Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici, iznijela posljednji materijalni dokaz – Izvještaj komisije za istraživanje dešavanja u i oko Srebrenice od 10. do 17. jula 1995. godine Vlade Republike Srpske – njen dokazni postupak je okončan.

Milan Trbojević, Trbićev branilac, kazao je da unosi “isključivo istraživački tekst izvještaja bez aneksa”, jer su oni, po njegovom mišljenju, “puni politikantstva”.

Tužilaštvo BiH tereti Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, za genocid, odnosno učestvovanje u prisilnom preseljenju i pogubljenju Bošnjaka iz Srebrenice.

Sudsko vijeće odgodilo je donošenje odluke o prijedlozima Tužilaštva za iznošenje novih dokaza za iduće ročište, zbog “nedostatka vremena za prijevod i upoznavanje sa prijedlogom tužioca”.

Na ovom ročištu održana je i statusna konferencija na kojoj se razgovaralo o intervjuu koji je glavni tužilac Odjelaza ratne zločine Tužilaštva BiH David Schwendiman dao BIRN – Justice Reportu.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je Sud upoznat s time da su “podaci u tekstu plod greške glavnog tužioca Schwendimana”.

Tužilac David Schwendiman je dao intervju BIRN – Justice Reportu koji je objavljen 19. septembra ove godine. U tom intervjuu, tužilac je novinarki dao pogrešan podatak koji se odnosi na jedno od suđenja za Srebrenicu. Prošle sedmice je pred Sudom BiH održana statusna konferencija o pisanju BIRN-a, na kojoj je ova greška razmatrana kao pogreška redakcije, a ne tužioca.

Tek nakon statusne konferencije, u redakciju BIRN-a je došlo pismo izvinjenja tužioca Schwendimana u kojem on navodi da je greškom iznio podatak koji nije tačan.

Nastavak suđenja je 3. novembra 2008. godine.

This post is also available in: English