Članak

Stanić i ostali: Žalba Odbrana

17. Oktobra 2008.14:55

Odbrane osumnjičenih za zločine na području Vlasenice uložile žalbu na postojeće mjere zabrane.

 

Odbrane petorice osumnjičenih uložile su žalbu na mjere zabrana njihovim branjenicima te prigovorile jer istraga protiv njih traje već tri godine.

 

Radenka Stanića, bivšeg komandira policijske stanice u Vlasenici, Gorana Garića, Đorđa Ilića i Rajka Lošića, bivše policajce, te Dragišu Tešića, prijeratnog pritvorenika Policijske stanice Vlasenica, Tužilaštvo sumnjiči za zatvaranje i zlostavljanje civila Bošnjaka na području Vlasenice tokom rata.

 

Osumnjičenima su trenutno nametnute mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, redovnog javljanja nadležnim organima i zabrane sastajanja sa su osumnjičenima.

 

Veljko Čivša, branilac Stanića, Garića i Ilića, kazao je da postojeće mjere zabrane postaju “permanentna obaveza” koja ometa osumnjičene “onemogućavajući im slobodu kretanja”, dok Tužilaštvo nakon skoro tri godine istrage još uvijek nije podiglo optužnicu.

 

Istragu protiv osumnjičenih od 2005. godine vodilo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet u decembru 2007. godine, u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, prema kojem su predmeti u kojima je istraga započeta nakon 1. marta 2003. godine u nadležnosti Državnog tužilaštva.

Tužilac Paul Flynn usprotivio se ukidanju mjera zabrane zbog “rizika od bijega, nesaradnje u istrazi i uticajana moguće svjedoke”, međutim bio je spreman da se one ublaže, te da se osumnjičenima ukine obaveza redovnog javljanja nadležnim organima.

Sud će odluku o ovoj žalbi donijeti naknadno.