Članak

Savić i Mučibabić: Dani kao godine

2. Oktobra 2008.00:00
Dva svjedoka Tužilaštva govorila o odvođenju civila Bošnjaka u Foču, odakle se neki nisu vratili.

This post is also available in: English

Ahmo Mušanović, svjedok Tužilaštva na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, ispričao je kako je 4. maja 1992. godine, “nakon što su fočanska sela zapaljena”, sa 280 komšija zarobljen u mjestu Jažići, općina Kalinovik.

“Htjeli smo preko Kalinovika ići u Sarajevo, ali u Jažićima su nas opkolili –vojska, policija, civili… Počeli su razdvajati muškarce od žena, i sve su nas odveli u školu. Odatle su nas po petoricu-šestoricu policajci odvodili u MUP na ispitivanje”, prisjetio se Mušanović.

Državno tužilaštvo tereti Savića i Mučibabića za učestvovanje u zločinima počinjenim 1992. godine na području općina Gacko, Bileća, Nevesinje i Kalinovik. Savić je u to vrijeme bio načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, a Mučibabić policajac u Nevesinju.

Svjedok je ispričao da je potom oko 50 muškaraca, među kojima i njegov brat, “natovareno na kamion”, te su odvezeni u Bileću.

“Ti ljudi su otišli i više nisam vidio nikoga. Moj brat je bio u Bileći, potom je vraćen u Kalinovik, pa odveden u KP dom, i onda u Vlakovo (na groblje). Tijelas u im pronađena u Miljevini”, rekao je svjedok.

Mušanović tvrdi da je “ostavljen” u Kalinoviku na “radnoj obavezi”, te da je tu bio do 26. maja 1992. godine, kada je pobjegao. Ti dani bili su mu “kao godine neizvjesnosti”.

Prema navodima optužnice, od juna 1992. do marta 1993. godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, koja je funkcionisala u sastavu CSB-a Trebinje, učestvovali su u progonu civila Bošnjaka, između ostalog, sa prostora općine Foča. 

Kako se navodi u optužnici, početkom maja 1992. godine pripadnici policijske stanice Kalinovik su u naselju Jažići opkolili i zarobili oko 280 civila iz općine Foča, te ih odveli u Osnovnu školu “Miladin Radojević”. Tužilaštvo smatra da je oko 50 muškaraca odvedeno u logor u Bileći, te nakon toga u Kazneno-popravni dom u Foči, gdje je većina ubijena ili nestala.

Asim Zametica, drugi svjedok Tužilaštva, bio je među onima koji su iz školeo dvedeni u Bileću.

“Došao je kamion i popakovali su nas. Predveče smo došli u Bileću i tamo ostajemo čitav maj. Onda smo autobusom prebačeni ponovo u Kalinovik u školu, a 1. juna 1992. godine smo u pratnji dva rezervna policajca stigli pred KP dom u Foči. Bilo nas je više od 40, a preživjelo je možda 12. Ostalo je pobijeno”, kazao je svjedok, koji je u Foči ostao pet mjeseci.

Suđenje se nastavlja 8. oktobra 2008. godine, kada je planirano saslušanje tri nova svjedoka Tužilaštva.

Povezani članci

This post is also available in: English