Članak

Karadžić: Nova optužnica krajem sedmice

17. Septembra 2008.11:11
Haško tužilaštvo još uvijek nije okončalo izmjene optužnice protiv Radovana Karadžića.

This post is also available in: English

Haško tužilaštvo je najavilo da će u petak ove sedmice predati prijedlog izmijenjene optužnice i zahtjev za njeno prihvatanje u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Karadžić, koji se treći put pojavio pred Tribunalom od kada je uhapšen 21. jula u Beogradu, rekao je da postojeću optužnicu nije ni čitao te da očekuje da će mu se sa novom pružiti i prilika za ponovno izjašnjenje.

Na prvoj statusnoj konferenciji prije početka suđenja, Karadžić se nije pojavio sa svojim pravnim timom, odnosno braniocem, te je ponovo, i pored savjeta suca Iaina Bonomyja, rekao da želi da se brani sam tokom cijelog postupka.

“Niko me ne bi bolje branio nego ja sam sebe, jer niko ne može znati sve činjenice kao ja”, rekao je Karadžić, dodavši da ne brani samo sebe, nego “narod koji je tako puno patio, Republiku Srpsku i Srbiju”.

Karadžić je još jednom rekao, kao i na prvom pojavljivanju, da nije sam jer uz njega stoje “nevidljivi savjetnici”.

Na statusnoj konferenciji Karadžić je raspravljao sa Tribunalom o svom zahtjevu da mu se svi dokumenti dostavljaju na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu.

“Ćirilica je kod mene porodična stvar. Ona je nastala u mojoj porodici, pa imam interes da je koristim”, pojasnio je Karadžić.

Tužilaštvo je već ranije odgovorilo na ovaj zahtjev tvrdeći da će mu svi dokumenti biti dostavljani na zvaničnim jezicima Tribunala – engleskom, francuskom te bosanskom/hrvatskom/srpskom (b/h/s).

“Ne znam šta je b/h/s jezik. Srpski jezik je moj jezik”, odgovorio je Karadžić, ostavši pri svom zahtjevu, koji će Tribunal dalje razmotriti.

Karadžić je još jednom spomenuo dogovor sa specijalnim izaslanikom SAD-a Richardom Holbrookeom, prema kojem mu je, tvrdi, garantovano da neće biti uhapšen, te je rekao da je poveo vlastitu istragu o tome.

“Mislim da Holbrooke nije govorio sa mnom samo kao predstavnik SAD-a, nego cijele Kontakt-grupe, te želim da se to razmotri”, rekao je Karadžić.

Sudac Bonomy je najavio da će sljedeće pojavljivanje biti zakazano u roku od mjesec dana.

Radovan Karadžić je uhapšen nakon 13 godina skrivanja. U trenutku hapšenja, sa sobom je imao lične dokumente na ime Dragan Dabić. Tribunalu je predat 31. jula ove godine.

Odbio je izjasniti se o krivici na pojavljivanju pred sudom 29. augusta, te je sudac Bonomy, prema proceduri, zaključio da se optuženi ne osjeća krivim.

Prema optužnici koja je zadnji put korigovana 2000. godine, Karadžić se u 11 tačaka tereti za niz zločina počinjenih u BiH tokom rata od 1992. do 1995.

This post is also available in: English