Članak

Samardžija: Vrijeme pucnjave

12. Septembra 2008.18:15

U nastavku obnovljenog suđenja Marku Samardžiji, Odbrana saslušala iskaz dodatnog svjedoka.

Boško Kuridža, bivši pripadnik Treće čete Saničkog bataljona tadašnje vojske Srpske Republike BiH, kazao je da je 10. jula 1992. godine vidio Marka Samardžiju u selu Biljani, nakon “što je sa svojom četom doveo muslimane iz sela Brkići u školu u Biljanima”.

“Ja živim kraj škole, a nisam učestvovao u ovoj akciji, pa je Marko došao do moje kuće skupa s nekim vojnicima da popijemo kafu. Ispričali su mi da su doveli ljude muslimane u školu da bi ih se popisalo i dalo im propusnice za rad ili odlazak, nisam siguran”, rekao je Kuridža.

Sud BiH je nepravomoćno osudio Marka Samardžiju na 26 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Ključa, ali je Apelaciono vijeće u maju 2007. godine poništilo ovu presudu i proces je vraćen na početak.

Tužilaštvo BiH tereti Samardžiju da je,kao komandir Treće čete Saničkog bataljona vojske tadašnje Srpske Republike BiH, 10. jula 1992. godine u selu Biljani naredio da sve bošnjačko stanovništvo napusti svoje kuće, nakon čega su civili upućeni u pravcu tamošnje škole, gdje su bili zatočeni i ubijani.

Prema navodima Kuridže, dodatnog svjedoka Odbrane, Samardžija je sjedio par sati u kući, i za to vrijeme “nije se čula pucnjava”, ali nakon što su Samardžija i vojnici krenuli, “počeli su rafali i pucnjevi iz pravca škole”,

Tužiteljica Vesna Ilić je tokom unakrsnog ispitivanja predočila svjedoku izjavu koju je dao samo šest dana ranije, i ukojoj je kazao “da su rafali i pucanje trajali dok je Marko sjedio, a sve se utišalo kada je krenuo odatle”.

Kuridža je odgovorio da je proteklo mnogo vremena od rata, te da ne može uopće da se sjeti “kada je tačno počelo to pucanje”.

Svjedok je dodao da je “pucanje trajalo nekoliko sati, i onda utihnulo”, dok je te iste večeri vidio “bager i vojni kamion kako prolaze pored kuće, ka pravcu škole”, ali da u njima nije prepoznao Samardžiju.

Na ovome ročištu bilo je zakazano saslušanje još jednog svjedoka Odbrane, koji je trebao svjedočiti uz mjere zaštite, ali je Odbrana bila primorana povući prijedlog o saslušanju zbog stava svjedoka.

Azra Miletić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, objasnila je da “svjedoku nisu bile dovoljne ni sve mjere zaštite koje je Sud predložio”.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar 2008. godine.