Članak

Kujundžić: Ratne traume

11. Septembra 2008.00:00
Tužilaštvo BiH prezentiralo nalaz i mišljenje vještaka o psihološkom stanju svjedokinje 2.

This post is also available in: English

Senadin Fadilpašić, vještak psiholog koji je svjedočio na suđenju Predragu Kujundžiću, iznoseći nalaz o psihološkom pregledu koji je obavio na svjedokinji 2, kazao je da je došao do “jasnih zaključaka” kako ona boluje od “hronične forme posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)”.

“Ovaj poremećaj je rezultat preživljene ratne traume, vjerovatno onih koje je svjedokinja opisala, naime silovanja i ubistva njenoga brata, a kao rezultat ima naznake depresivnog i histeričnog ponašanja”, rekao je vještak.

Zaštićena svjedokinja 2 je dala svoj iskaz u ovome slučaju 27. augusta 2008. godine, na zatvorenoj sjednici.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Kujundžićada je, kao komandant paravojne formacije “Predini vukovi”, od juna do decembra 1992. godine seksualno zlostavljao zaštićenu svjedokinju 2, te je držao u ropstvu prijeteći da će joj ubiti majku i sestru.

Optužnica posebno navodi da je Kujundžić ograničavao slobodu kretanja i više puta silovao svjedokinju 2, koja je u to vrijeme bila maloljetna.

U svome nalazu vještak se posebno osvrnuo na želju svjedokinje da učestvuje u svome ozdravljenju, te naglasio da je bila “iznimno motivirana da svjedoči pred ovim sudom kako bi joj to konačno pomoglo da ostavi svoje patnje iza sebe”.

Miroslav Ristić, Kujundžićev branilac, upitao je da li je moguće da svjedokinja 2 takvim stavom prema suđenju nastoji osigurati sekundarnu rentu ili dobit, na što je vještak odgovorio da on nije stekao takav osjećaj, jer je svjedokinja “samo motivirana da kaže ono što se desilo i da preboli ono što joj se desilo”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještak je potvrdio da u nekim slučajevima PTSP-a može doći do “amnezije ii zaboravljanja detalja nekog bolnog događaja”, ali da tokom ispitivanja nije našao nikakve dokaze da je to slučaj sa svjedokinjom 2.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar 2008. godine.

This post is also available in: English