Vijest

Stanković: Aleksandar Cicmil vraćen na posao

8. Septembra 2008.03:39
Bivši upravnik zatvora u Foči koji je smijenjen zbog odgovornosti za bjekstvo Radovana Stankovića, vraćen na posao.

 

Kako BIRN –Justice Report saznaje, Aleksandar Cicmil, bivši upravnik zatvora u Foči, iako je smijenjen zbog “odgovornosti za bjekstvo Radovana Stankovića”, ponovno je vraćenu da posao u istu ustanovu.

Justice Report je dobio potvrde o ovome iz više izvora, te iz samog fočanskog zatvora.

Cicmila je smijenio ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman nakon bjekstva Radovana Stankovića 25. maja 2007. godine.

Dva mjeseca prije bjekstva Stanković je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Foče.

Na vijest da Cicmil ponovo radi u zatvoru u Foči, reagovao je i Ured Visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorian uputio je pismo na desetak adresa odgovornih institucija u kojem naglašava da je “zapanjen što vlasti Republike Srpske nisu ništa poduzele u vezi s traženjem Radovana Stankovića”. Pored ostalih, pismo je upućeno i u kabinet premijera Milorada Dodika.

“Ured Visokog predstavnika dobio je informacije da akcije koje su obećale institucije Republike Srpske a koje se odnose na bijeg Radovana Stankovića nisu do kraja poduzete. Raffi Gregorian je obavijestio institucije RS-a o svom viđenju ovog slučaja i čeka odgovor od njih”, kazao je za Justice Report Oleg Milišić, glasnogovornik OHR-a.

Gregorian je pismo uputio 4. septembra ove godine i, mada nije dostupno javnosti, Justice Report ga je imao priliku vidjeti.

U pismu se, između ostalog, navodi da je “bijeg Radovana Stankovića mrlja na čast Republike Srpske, u čije ime je počinio zločin”.

“Očekujem poduzimanje određenih mjera”, stoji u pismu koje je Gregorian uputio institucijama.

I u ovom pismu je izražena zabrinutost što je na čelo zatvora u Foči imenovan Siniša Golijanin, bivši decertificirani policajac kojem je IPTF 2002. godine zabranio svaki daljnji rad u agencijama za sprovođenje zakona.

Uz Cicmila, na posao je vraćeno i devet stražara iz Kazneno-popravnog doma u Foči kojima je izrečena pravosnažna presuda Okružnog suda u Trebinju.

“Nakon presude Osnovnog suda u Foči, upućena je žalba, ali je Okružni sudu Trebinju potvrdio tu presudu i stražari su se vratili na posao 9. jula ove godine. Vraćeni su na mjesta na kojima su radili ranije, prije suspenzije”, kazao je ranije za Justice Report Duško Šain, načelnik Odjeljenja za nadzor u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u pri entitetskom Ministarstvu pravde.

Nakon Stankovićevog bijega iz zatvora, Okružno tužilaštvo u Trebinju pokrenulo je istragu, i to protiv 11 osoba osumnjičenih da su mu “omogućile bjekstvo”. Istraga je nedugo zatim usupljena Tužilaštvu BiH i, kako Justice Report saznaje, očekuje se optužnica.