Članak

Škrobić: Ponovno pozivanje svjedoka

5. Septembra 2008.13:02
Pribavljeni dokazi Suda BiH pokazuju da u Matičnom uredu Kotor-Varoš postoji više osoba koje imaju isto ime i prezime kao optuženi.

This post is also available in: English

Sud BiH je pribavio dokaze iz Matičnog ureda Kotor-Varoš koji pokazuju da postoje četiri osobe sa imenom i prezimenom Marko Škrobić, kao što se zove i optuženi.

S obzirom na takvo stanje, Sudsko vijeće je odlučilo da za naredno ročište pozove i ponovo sasluša svjedoke Boru i Stanu Glamočaka, kako bi se utvrdilo na koji način identifikuju optuženog Škrobića kao ubicu člana njihove porodice.

Boro i Stana Glamočak su kao svjedoci Tužilaštva BiH saslušani 9. maja ove godine.

Tužilaštvo BiH tereti Marka Škrobića da je, zajedno sa još četiri naoružana pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kotor-Varoš, 31. jula 1992. godine u mjestu Novo Selo istjerao jednu porodicu srpske nacionalnosti iz kuće, i da je ,u blizini sela Ravno, ubio Stojka Glamočaka.

Škrobićeva Odbrana je istakla da je pribavila dokaze iz Rimokatoličkog župnog ureda Kotor-Varoš koji pokazuju da je pet osoba kršteno pod imenom Marko Škrobić.

“Dvije osobe su iste kao što se nalazi u dokumentima Matičnog ureda koje je dobio Sud BiH, ali postoje i podaci za još tri osobe koje se zovu Marko Škrobić”, kazao je branilac Nikica Gržić.

Sudsko vijeće je odlučilo da podatke Rimokatoličkog župnog ureda Odbrana uloži naknadno kao dokaze.

Na suđenju Škrobiću, Odbrana je počela sa izvođenjem svojih dokaza 20. juna ove godine. Optuženi je tokom svjedočenja u svoju korist kazao da postoji više osoba koje imaju isto ime i prezime kao on.

This post is also available in: English