Članak

Kujundžić: Stradanje mještana Grapske

1. Septembra 2008.10:08
Dva svjedoka Tužilaštva BiH potvrdila da ih je maltretirao optuženi Predrag Kujundžić, dok je svjedok Tokača govorio o stradanjima u Doboju i okolnim selima.

This post is also available in: English

Mirsad Tokača,predsjednik nevladine organizacije Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) izSarajeva, na suđenju Predragu Kujundžiću kazao je da posjeduje “niz saznanja ožrtvama i događajima u selu Grapska”, te seriju dokumenata koji pokazuju da suu tom selu 10. maja 1992. godine stradala 34 mještanina.

“Svjedoci spominju u svojim izjavama ‘Predine vukove’ kao one koji suučestvovali u tim maltretiranjima, a neki spominju Predraga Kujundžića kaoizvršioca”, kazao je Tokača.

Tužilaštvo BiH tereti Kujundžića da je, kao komandant jedinice “Predini vukovi”,10. maja 1992. godine učestvovao u “napadu i uništenju” sela Grapska, općinaDoboj. Uz to, optužen je i za odvođenje u živi štit i ubistvo 16 osoba, kao izatočenje civila nesrpske nacionalnosti u objektu “Perćin disko”.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, Tokača je govorio i o 17 žrtava stradalih 12. juna1992. godine u živom štitu u mjestu Makljenovac, za koje postoji “nizdokumenata i izjava preživjelih”, kao i o maltretiranju zatvorenika u logoru “Perćindisko”.

Osim Tokače, saslušan je zaštićeni svjedok 14, čiji je iskaz – zbog dodatnihmjera zaštite – javnost pratila iz druge prostorije. On je ispričao da mu je ustan u Doboju u septembru 1993. godine došlo “pet-šest vojnika”, od kojih jepoznavao samo Predraga Kujundžića.

“Tražili su neku radiostanicu i počeli su me tući nogama jer je nisam imao. Predome je udario po nosu nekim oružjem i krv mi je potekla. Potom su otišli. Reklisu da će se opet vratiti, ali nisu”, ispričao je svjedok 14, dodavši da kaožrtva ne traži krivično gonjenje osoba koje su ga pretukle jer “rat je bio,dobro sam prošao”.

Svjedok Ibrahim Hadžikadunić je Sudskom vijeću ispričao kako je u aprilu 1993.godine, zajedno sa 20-ak muškaraca, odveden u Stanić Rijeku, gdje su dobilizadatak da “utvrde liniju”.

“Tu su nas dočekali jedan kapetan iz Doboja i Predrag Kujundžić. Čuo sam zanjega i za jedinicu ‘Predini vukovi’. Tražio je da kopamo rovove kako oni kažu.Kad nismo mogli danju, kopali smo noću. Vremenski uslovi nisu bili važni”,rekao je Hadžikadunić.

Prema iskazu ovog svjedoka, optuženi je njega i još sedam osoba natjerao da sakuće jednog Bošnjaka skinu “krovnu konstrukciju i crijep”, te natovare nakamion.

“Onda smo išli po kućama Bošnjaka i sakupljali bijelu tehniku. Dođu i samo kažu:'Naredio Predrag Kujundžić'”, rekao je svjedok i dodao da je to sve trajalo “20do 30 dana”, nakon čega više nije viđao optuženog.

Suđenje se nastavlja 11. septembra 2008. godine.

This post is also available in: English