Članak

Škrobić: Četvorica Marka Škrobića

22. Augusta 2008.12:54
Saslušanjem optuženog Marka Škrobića i uvođenjem materijalnih dokaza završen dokazni postupak Odbrane.

Marko Škrobić, optužen za zločin počinjen 1992. godine na području općine Kotor-Varoš, zatražio je oprost od žrtava i istakao još jednom da nije kriv za ubistvo počinjeno u mjestu Novo Selo.

“Meni je žao obitelji kojoj se to desilo, ali i moje obitelji. Tokom rata bio sam jedan običan i dobar vojnik, koji se nije krio i plašio kada zapuca”, kazao je Škrobić.

Tužilaštvo tereti Škrobića da je 31. jula 1992. godine, zajedno sa još četiri naoružana pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kotor-Varoš, u mjestu Novo Selo istjerao jednu porodicu srpske nacionalnosti iz kuće, da bi, u blizini sela Ravno, ubio Stojka Glamočaka.

Dajući iskaz kao zadnji svjedok Odbrane, optuženi je rekao da postoji nekoliko osoba istog imena i prezimena kao on.

“Poznajem trojicu Marka Škrobića. Dvojica od njih su približno mojih godina, a jedan je stariji, i to je moj djed. Trenutno svi žive van BiH, ali su tokom rata bili angažovani u Teritorijalnoj odbrani (TO)”, obrazložio je Škrobić.

Škrobić je, kako stoji u optužnici, rođen 1971. godine u mjestu Duratovci, općina Kotor-Varoš.

“U Novo Selo sam išao prije rata na proslavu Gospojine ili u ispraćaj nekog mještanina u vojsku, ali tokom rata nisam tamo išao. Ne poznajem porodicu Glamočak i nisam ubio Stojka”, rekao je optuženi.

Marko Škrobić je kazao da se TO-u Kotor-Varoš priključio “početkom rata”, te da je od sredine jula do sredine augusta 1992. godine bio angažovan na prvim linijama na oko 10 kilometara od Novog Sela.

Uvođenjem materijalnih dokumenata Odbrana Marka Škrobića je završila svoj dokazni postupak.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da će do narednog ročišta, 5. septembra, prikupiti izvode iz Matičnog ureda u Kotor-Varoši o osobama koje se zovu Marko Škrobić i koje su rođene na tom području, kako bi “provjerili navode” Odbrane.