Članak

Kujundžić: Odgođeno ispitivanje svjedoka

22. Augusta 2008.00:00
Nakon intervencije Sudskog vijeća, Tužilaštvo odložilo ispitivanje svjedoka Mirsada Tokače.

This post is also available in: English

Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti ispitati svog svjedoka Mirsada Tokaču na način kako je to Sudsko vijeće zahtijevalo, te je njegovo saslušanje odloženo, a termin će biti naknadno zakazan.

Mirsad Tokača, koji se predstavio kao “istraživač ratnih zločina”, predsjednik je nevladine organizacije Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, koja je radila projekat “Gubici stanovništva u BiH 1991–1995”. Tužilaštvo ga je pozvalo kao svjedoka na suđenju Predragu Kujundžiću, koji je, prema optužnici, bio vođa paravojne formacije “Predini vukovi” i tereti se za zločine počinjenen a području Doboja.

Tokačinom svjedočenju unaprijed se protivila Odbrana smatrajući da on nije predstavnik zvanične institucije, uz napomenu da ne znaju na koji način je IDC došao do podataka koje bi predstavio u sudnici.

Vijeće je ovu žalbu odbilo rekavši da će o dokazima koje on iznese u svom svjedočenju suditi “kao o svim drugim dokazima”, nakon što saslušaju svjedoka.

Tužilaštvo je pokušalo Tokaču ispitati o širem kontekstu rata te broju žrtavana području Doboja, ali je Vijeće intervenisalo.

“U činjeničnim navodima optužnice ne obrađujemo cijelo područje općine Doboj. Ovdje imamo određena mjesta i možemo ići na konkretna imena i podatke”, rekao je predsjedavajući sudija Šaban Maksumić.

Baza podataka koju je sačinio IDC, na osnovu dokumenata i istraživanja, sadrži imena i podatke o načinu stradanja pojedinaca tokom rata.

Vijeće je dozvolilo Tužilaštvu da ponovo pripremi svjedoka i ispita ga na drugačiji način, prilagođen prijedlogu Suda.

Ukazavši na to da je još jedan svjedok Tužilaštva – zaštićeni svjedok 14 – odbio sarađivati i primiti poziv, Vijeće je obavijestilo Tužilaštvo da, ako neodustaje od njegovog ispitivanja, postoji mogućnost da se izda nalog za dovođenje svjedoka.

Vijeće je također zatražilo da Tužilaštvo dostavi najnoviju dokumentaciju koja bi mogla pružiti uvid u to da li je zaštićeni svjedok 18 sposoban doći u sudnicu. Tužilaštvo je tražilo da pročita njegov iskaz, pravdajući zahtjev zdravstvenim razlozima zbog kojih svjedok nije u mogućnosti da se odazove pozivu.

Naredno ročište je 25. augusta 2008. godine.

This post is also available in: English