Članak

Božić i ostali: Ubrzati dokazni postupak

11. Jula 2008.18:49
Odbrane četvorice optuženih odustale od saslušanja bivšeg majora Holandskog bataljona u Srebrenici.

Zbog “komplikacija” nastalih oko saslušanja Roberta Alexandera Frankena, bivšeg majora Holandskog bataljona u Srebrenici, Odbrane četvorice optuženih odustale su od njegovog saslušanja kako bi “ubrzale postupak”.

“U želji da ubrzamo postupak, koji je malo usporio zbog našeg prijedloga o saslušanju ovog svjedoka, odustajemo od ispitivanja Frankena”, rekao je advokat Danilo Mrkaljević u ime Odbranâ.

Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović, nekadašnji pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, terete se da su u julu 1995. godine osiguravali autobuse u kojima su prevoženi zarobljeni muškarci iz Srebrenice, kao i školu u Bratuncu, gdje su bili zatvoreni.

Saslušanje Frankena putem video linka, koje je bilo unaprijed zakazano za petak, 11. juli 2008. godine, otkazano je jer nisu ispunjeni svi uvjeti za njegovo ispitivanje.

Odbrane su među materijalne dokaze uložile spisak od 12. jula 1995. na kojem su imena “ratnih zločinaca poznatih Prvoj lakoj pješadijskoj brigadi”, koji se dovode u vezu sa učešćem u zločinima počinjenim na području Srebrenice, Bratunca te Milića.

Tužilaštvo BiH nije imalo prigovora na uvođenje ovog dokaza.

Uvođenjem još jednog materijalnog dokaza Odbrane Božića na narednom ročištu, 22. augusta, bit će završen dokazni postupak četiri Odbrane.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu BiH da do tada napravi plan izvođenja dodatnih dokaza.