Članak

Kujundžić: Samo istina

9. Jula 2008.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva govorio o učešću jedinice Predraga Kujundžića u okrutnim zlostavljanjima Bošnjaka u “Perčinom disku” i selu Bukovačke Čivčije.

This post is also available in: English

Bivši zatočenik logora “Perčin disko”, svjedočeći pod šifrom 16 protiv Predraga Kujundžića, ispričao je kako je optuženi sa svojom jedinicom učestvovao u okrutnim premlaćivanjima, te seksualnom zlostavljanju i odvođenju Bošnjaka u živi štit.

“‘Predini vukovi’ su došli u selo Bukovačke Čivčije 12. juna 1992. godine i pitali čija je trgovačka radnja. Kada sam rekao da je moja, naredili su da je otključam. Oni su me počeli tući i tražiti novac, te su sa nekog spiska prozvali mog komšiju i od njega tražili novac. Pošto je rekao da nema, natjerali su nas na oralni seks”, rekao je svjedok 16, čiji je iskaz javnost pratila iz druge prostorije.

Predrag Kujundžić se tereti da je, kao komandant jedinice “Predini vukovi”, tokom 1992. i 1993. godine učestvovao, između ostalog, u napadu na selo Bukovačke Čivčije i hapšenju mještana, te njihovom zatvaranju i zlostavljanju u “Perčinom disku”, odakle su odvođeni u živi štit.

Svjedok 16 je kazao da je nakon hapšenja odveden sa drugim mještanima u logor “Perčin disko”, odakle je nakon izvjesnog vremena prebačen u “hangare kod ‘Bosanke’”, gdje ostaje 10 dana.

“Iz hangara su nas ponovo kamionima vratili u ‘Perčin disko’, odakle su nas 50 zatvorenika 12. jula 1992. godine ‘Predini vukovi’ odveli u živi štit. Predu tada nisam vidio”, prisjetio se svjedok.

Ovaj svjedok je kazao da Predraga Kujundžića Predu poznaje iz viđenja i da je, koliko mu je poznato, bio “komandant ‘Predinih vukova’”, koji su brojali “oko 50 ljudi” i djelovali kao specijalna jedinica pri policiji.

“Cijela Predina jedinica”, kako je istakao ovaj svjedok, 19. jula 1992. godine došla je u “Perčin disko”, gdje su zatvorenike premlaćivali “lancima, letvama, palicom…”, te seksualno zlostavljali i mučili.

“Sjećam se da su jednom čovjeku naredili da skače na glavu, što je on i učinio. Predo je došao tog dana sa nekom plavom ženom, koja nas je također tukla”, rekao je svjedok.

Logor “Perčin disko” svjedok 16 je napustio “krajem augusta ili početkom septembra” 1992. godine, nakon čega je prebačen u logor u “magacinu Bare”, odakle je oslobođen “oko 1. maja 1993. godine”.

Svjedok je na početku svog iskaza zamolio Odbranu i optuženog da budu “korektni sada i kasnije”, te je rekao da je došao “kako bi kazao istinu”.

“Mislim da ću govoreći istinu tako pomoći optuženom i ovoj zemlji”, rekao je svjedok 16.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 11. juli 2008. godine.

This post is also available in: English