Članak

Lazarević i ostali: Odvoženje zatvorenika na rad

4. Jula 2008.06:45
Svjedok Odbrane ispričao kako su zatočenici iz “Novog izvora” odvođeni na prisilni rad.

Nenad Jaremić, zajednički svjedok Odbranâ četvorice optuženih za zločine u Zvorniku, rekao je kako je upravljao kamionom kojim su zarobljeni Bošnjaci odvoženi da rade, a da je u pratnji često išao “policajac Dragan Stanojević”.

“Po zatvorenike sam dolazio u zgradu ‘Novog izvora’ nekad dva, a nekad i pet puta sedmično. Išli su da utovaraju građevinski materijal, hrane stoku ili čiste grad. Vozio sam kamion na kojem je bila cerada, a sa mnom su obično išla dva policajca”, rekao je Jaremić, ne mogavši se sjetiti da li je još neko od optuženih išao s njim.

Tužilaštvo BiH tereti, uz Dragana Stanojevića, Sretena Lazarevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića, nekadašnje pripadnike rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, za zatvaranja i premlaćivanja civila u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi izvor”.

Svjedok je ispričao da su se policajci koji su išli sa zatvorenicima nekoliko puta “suprotstavili paravojnim formacijama”, odnosno govorili su da su radnici srpske nacionalnosti kako ih pripadnici paravojnih formacija “ne bi udarali ili maltretirali”, te je istakao da tom prilikom “policajci najčešće nisu bili naoružani”.

Naredbu da ide po zatvorenike i nalog koji je trebalo popuniti, kazao je svjedok, dobijao je od “svog nadređenog”, izvjesnog Nikole Dragića.

Drugi zajednički svjedok Odbranâ bio je Sekula Ostojić, koji je, kako je istakao, dva puta dnevno dovozio hranu zatvorenicima u “Novom izvoru”.

“Hranu sam dobivao u kuhinji u Karakaju, općina Zvornik, i prevozio sam je zatvorenicima, nekada i policajcima i carinicima koji su bili na punktovima. Kad dovezem hranu pred zgradu ‘Novog izvora’, nekoliko zatvorenika je istovari sa kamiona i vrati mi posuđe koje sam im prije dao”, kazao je Ostojić.

Svjedok nije mogao precizno reći koliko je hrane dovozio jer “nije znao broj zatvorenika”. Na pitanje Sudskog vijeća koliko je hljebova dovozio, svjedok je odgovorio “20 do 30 komada”.

Uz hranu, kazao je svjedok, zatvoreniku čiji je nadimak Tesla dva puta je donosio lijekove za bolesnog oca, a jednom i flašu domaćeg soka “da se oporavi jer je bio ranjen”.

Svjedok je rekao da od optuženih poznaje samo Mileta Markovića, jer je s njim radio, te ga je opisao kao “dobrog i uzornog građanina”.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli 2008. godine.