Članak

Radić i ostali: Odgovornost Prve bojne

2. Jula 2008.18:10
Svjedok Odbrane tvrdi da zatvor Vojno nije bio u zoni odgovornosti Prve bojne HVO-a.

Ivica Rotim, svjedok Odbrane prvooptuženog Marka Radića, kazao je da zatvor u Vojnom kod Mostara 1993. godine “nije ulazio u zonu odgovornosti Prve bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”. Rotim je već bio saslušan kao svjedok Tužilaštva BiH na ročištu održanom 28. januara ove godine.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Marko Radić je u junu 1993. godine bio zapovjednik Prve bojne HVO-a.

Uz njega, Tužilaštvo tereti Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u zatvoru Vojno, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatvoreni Bošnjaci, među njima žene i malodobna djeca, a koji su bili zlostavljani, maltretirani, silovani, ubijani i odvođeni na prinudne radove.

Rotim je tokom direktnog ispitivanja potvrdio da je potpisao izvještaje i načinio kartografski pregled o zonama odgovornosti Prve, Treće i Pete bojne HVO-a, te pisao o prestanku rada Brigadne vojne policije HVO-a i problemima sa kojima se susretala Prva bojna.

“Zona odgovornosti Prve bojne HVO-a bila je od Tangetove do Zalihića kuća. Problemi te bojne su bili nezgodni jer su samo 30-ak metara bili udaljeni od linije druge strane, koja im je ponekad puštala i vodu sa brane, što je unosilo paniku među vojnike”, kazao je Rotim.

Svjedok je dodao da su se pripadnici Prve bojne susretali i sa problemom “nedostatka vojnika”, pa su vrlo rijetko imali slobodne dane. Tako su, pojasnio je Rotim, “tražili da im se vrati 140 vojnika koji su iz njihove jednice dodijeljeni Petoj bojnoj.

Tužilaštvo BiH nije koristilo pravo na unakrsno ispitivanje jer je Sudsko vijeće Odbrani prvooptuženog omogućilo da svjedoku pokaže dokumente koji nisu ovjerene kopije niti originali, iako ih je načinio i potpisao svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli 2008. godine.