Članak

Lazarević i ostali: Dobar tretman

26. Juna 2008.01:22
Prvi svjedok Odbrane Sretena Lazarevića tvrdi da je optuženog vidio u zgradi “Novi izvor” u ljeto 1992. godine.

 

 

Neđo Lukić, svjedok Odbrane Sretena Lazarevića, tvrdi da je, dolazeći u posjetu prijatelju zatočenom u zgradi “Novi izvor” u Zvorniku, viđao optuženog, za kojeg je kazao da je bio “čuvar smjene”, te istakao da su zatočenici “fino izgledali i nisu bili neuhranjeni”.

“U aprilu 1992. godine jedan prijatelj me je uputio u ‘Novi izvor’ nekom Sretenu koji će mi reći gdje je zatvoren Ramiz Smajlović. Kada sam stigao, vidio sam da je to Sreten Lazarević, sa kojim sam ranije radio, i on mi je doveo Ramiza, koji mi je tada kazao da tu ima dobar tretman”, istakao je Lukić.

Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić terete seda su tokom 1992. i 1993. godine, kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, učestvovali u zatvaranju, premlaćivanju, te iznuđivanju vrijednosti od civila zatočenih u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi izvor” u Zvorniku.

Kako stoji u optužnici, upravnik logora u kojem su držani zatočeni civili bio je Sreten Lazarević, a Stanojević, Marković i Ostojić bili su čuvari u tom istom logoru.

“Lazarevića sam vidio i drugi put kada sam dolazio u posjetu Smajloviću, a to je moglo biti u julu ili augustu 1992. godine. Tada me je Sreten pustio da uđem u prostoriju gdje je bilo više od deset muškaraca koji su fino izgledali i nisu bili neuhranjeni”, istakao je Lukić i dodao da mu je Smajlović kazao da ga je pretukao “neki Dragan”.

Ramiz Smajlović je iskaz dao kao svjedok Tužilaštva u aprilu 2008. godine, kada je kazao da su ga tokom zatočeništva pretukli Stanojević i Ostojić, te da je Lazarević bio prisutan tokom zlostavljanja.

Vlado Pisić, drugi svjedok Odbrane Lazarevića, kazao je da je, kao predsjednik Crvenog križa Zvornik, u toku 1992. godine odvodio zatočenike iz zgrade “Novog izvora”na radove koji “nisu bili teški”, te je istakao da ne zna od koga je dobio naređenje da to učini.

“Nisam znao da su ti ljudi postojali tamo dok nisam otišao po njih. Svi su izgledali zdravi kao i ja, a odvezao bih ih do magacina Crvenog križa, gdje su pomagali pri istovaranju hrane. Policajac je bio u pratnji i obično je bio neprimjetan”, rekao je Pisić.

U optužnici Tužilaštva BiH ne navodi se da su zatočenici iz zgrade “Novi izvor”odvođeni na prinudne radove.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 30. juni 2008. godine.