Članak

Kličković i ostali: Sporne pisane izjave

18. Juna 2008.16:32
Tužilaštvo BiH izvelo kao dokaze pisane izjave trojice svjedoka koji su preminuli, čemu su se Odbrane usprotivile.

Tužilaštvo BiH predložilo je kao dokaze pisane izjave trojice svjedoka – Šerifa Bajraktarevića, Ibrahima Krupića i Zarifa Mehića – koji su u međuvremenu preminuli.

Iskazi su od njih uzimani u različitim periodima, pred različitim istražnim organima.

Odbrane su se usprotivile uvođenju u dokaze zapisnika o saslušanju ovih triju svjedoka, smatrajući da izjave nisu uzimane u periodu kada se vodila istraga protiv optuženih.

Za zločine počinjene, između ostalog, u školi u Jasenici i školi “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi te pred Privremenim vojnim sudom, Tužilaštvo BiH tereti Mladena Drljaču, Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića.

Drljača je, kako stoji u optužnici, bio “predsjedavajući sudija” na tom vojnom sudu, gdje su nakon ispitivanja muškarci zatvarani i optuživani, te neki puštani na slobodu.

Sudsko vijeće je dozvolilo Tužilaštvu da pročita izjave u sudnici.

“Za vrijeme boravka u školi u Jasenici odvođen sam pred ratni sud Srpske opštine Bosanska Krupa, gdje su me Mladen Drljača i Rajko Kličković ispitivali o Teritorijalnoj odbrani, te naoružavanju. Nisam bio naoružan i nisam učestvovao u borbi u Bosanskoj Krupi”, stoji u Bajraktarevićevoj izjavi iz jula 1992. godine.

“U školi ‘Petar Kočić’ ljude su izvodili noću i mi smo čuli samo jauke. Iz zatočeništva smo odvođeni na čišćenje grada, pri čemu su nas tukli i maltretirali. Mnogi su se dobrovoljno javljali da idu na radove kako bi izbjegli premlaćivanja u školi. Znam da su na radovima čistili ulice, te uklanjali leševe”, stoji u drugoj izjavi Bajraktarevića koju je dao pred Višim sudom u Bihaću 1993. godine.

U izjavi Ibrahima Krupića stoji da je krajem aprila 1992. godine u gradu Bosanska Krupa viđao “naoružane ljude u uniformama Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina” kako pale kuće, te da je tokom zatočenja u školi u Jasenici saznao za premlaćivanja zatočenika.

“Vidio sam kako neki vojnici koji su imali oznake ‘Bijelih orlova’ ulaze u školu. Kasnije sam saznao da su oni izmasakrirali neke ljude koji su tu bili zatvoreni”, stoji u Krupićevoj izjavi koju je dao 1992. godine.

Tužilaštvo BiH pročitalo je i iskaz Zarifa Mehića u kojem stoji da je tokom zatočeništva u Jasenici početkom maja 1992. godine ispitivan pred “ratnim sudom”, te da je nedugo nakon toga prebačen u školu “Petar Kočić”, odakle je ubrzo razmijenjen.

“Pred njihovim sudom ispitivali su me Mirko Orelj, Gojko Kličković i Mitar Ciganović. Poslije toga sam prebačen u školu u Bosanskoj Krupi, gdje su nas maltretirali nepoznati ljudi i odakle sam nakon osam dana razmijenjen”, kazao je Mehić pred Osnovnim sudom u Bosanskoj Krupi u julu 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. juni 2008. godine.