Članak

Nikačević: Šumske zvijeri

17. Juna 2008.10:06
Svjedokinja Tužilaštva tvrdi da je Miodrag Nikačević slao ljude koji su joj pretresali stan i maltretirali porodicu.

 

Još jedna zaštićena svjedokinja Tužilaštva dala je iskaz na suđenju Miodragu Nikačeviću, govoreći kako je upravo optuženi slao ljude koji su joj pretresali stan, maltretirali porodicu i silovali kćerku. Svjedokinji je Sud dao mjere zaštite, zabranivši da u javnosti budu otkriveni njeni lični podaci.

Nikačevića, bivšeg policajca iz Foče, Državno tužilaštvo tereti da je u aprilu i julu 1992. godine silovao dvije žene sa područja ove općine. Također se tereti i za odvođenje jednog muškarca u Kazneno-popravni dom Foča, gdje je potom i ubijen.

“Jednom je Nikačević rekao da ne zatvaram vrata jer će doći vojnici da pretresaju stan. Došla su četvorica. To nisu ljudi, to su šumske zvijeri. Šutali su hranu i stvari po stanu, a jedan od njih, Rašo Kovač, moju je kćerku uveo u sobu. Plakala je, a nisam joj mogla pomoći. Znam šta je s njom bilo, nisam morala ni pitati”, ispričala je svjedokinja koja je u aprilu 1992. godine živjela u istoj zgradi sa optuženim.

Svjedokinja je sa porodicom napustila Foču 13. augusta 1992. godine, a do tada je, kako je Sudu ispričala, njena kćerka morala odlaziti u stan optuženog, gdje je “faktički bila sluga”.

“Došao je jednom i odveo je da mu navodno očisti stan. Kad je otišla, imala jedugu kosu. Vratila se ošišana i plakala je. Rekla je da je ništa ne pitam, da neće da ima kosu na glavi jer joj ne treba”, prisjetila se svjedokinja i dodalada je o onome što se njenoj kćerki tada desilo saznala tek prošle godine.

Prema riječima ove svjedokinje, Nikačević je u aprilu 1992. godine iz njenog stana odveo komšinicu (prvu svjedokinju Tužilaštva, op.a.), da mu “dâ tehničke stvari”.

“Kada se vratila, bila je sva raščupana i plakala je. Nisam je ništa pitala, jasno mi je bilo sve. Dovoljno je bilo da je onakvu vidim, nije mi morala ništa reći”, objasnila je svjedokinja.

Prva svjedokinja Tužilaštvai skaz je dala na suđenju 13. maja 2008. godine, kada je tvrdila da ju je Nikačević silovao.

Suđenje Miodragu Nikačeviću nastavit će se 24. juna 2008. godine, kada je Tužilaštvo pozvalo dva nova svjedoka.