Članak

Kujundžić: Neki drugi vukovi

13. Juna 2008.00:00
U korist Tužilaštva iskaz dao pripadnik jedinice kojom je 1992. godine komandovao Predrag Kujundžić.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Žarko Gavrić bio je do augusta 1992. godine pripadnik jedinice kojom je komandovao optuženi Predrag Kujundžić.

Gavrić je rekao da su “u narodu” ovu jedinicu nekada zvali Predinom, a na insistiranje Tužilaštva i samog Sudskog vijeća, kazao je da je čuo da su “na pojedinim mjestima” ovu jedinici zvali “Predini vukovi”.

“Ali to dođe kao da sam i ja bio vuk”, rekao je Gavrić.

Tužilaštvo BiH smatra da je Predrag Kujundžić bio na čelu jedinice “Predini vukovi” koja je tokom 1992. godine počinila niz ratnih zločina na području Doboja. Između ostalog, terete se da su u junu “izvršili okupaciju sela Bukovačke Čivčije”, da su u maju napali selo Grapska, te da su odvodili civile u zatočenički centar “Perčin disko”.

Svjedok je rekao i da Kujundžića poznaje od prije rata, te ga je identifikovao u sudnici. Prema njegovim riječima, optuženi je bio “komandir” jednog odjeljenja Vojne policije Prve ozrenske brigade vojske tadašnje Srpske Republike BiH do kraja maja 1992. godine, nakon čega je jedinica prešla u sastav civilne policije.

Gavrić je u sudnici kazao da je u tom periodu komandu preuzeo izvjesni Zoran Dević, i da je Kujundžić od tada samo povremeno dolazio, ali nije mogao sa sigurnošću reći ko je bio zamjenik a ko starješina.

Tužiteljica Božidarka Dodik je podsjetila svjedoka na izjavu datu u toku istrage 2007. godine u kojoj je rekao da je Kujundžić ostao nadređeni, na što on nije mogao dati određen odgovor.

Gavrić je kazao i da pripadnici ove jedinice jesu bili u akciji u Grapskoj i Čivčijama, da je bilo povrijeđenih, ali nije rekao više detalja. Također je rekao da je znao za zarobljenike u “Perčinom disku”, ali ne i ko je kontrolisao ovaj objekat.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da jedinica u kojoj je bio nije imala ambleme. Na pitanje Odbrane da li zna za neku drugu jedinicu koja je imala oznake na uniformama, Gavrić je odgovorio da misli da je jedinica koja je dolazila sa područja Vučjaka (okolina Doboja) imala oznake na kojima je bila glava vuka.

“Neki su imali taj amblem, mislim, na ramenu, neki možda na prsima. Nisam siguran da li je bio i neki natpis”, rekao je Gavrić.

Svjedok je također rekao da mu je poznato kako je Kujundžić u maju bio ranjen, da ga je posjetio u bolnici, ali da ne zna da li je nosio štake nakon toga.

Prema Gavrićevom iskazu, u zimu 1993. godine rasformirana je Predina jedinica, i nakon toga Kujundžić je – kako je svjedok “čuo” – bio “na bolovanju, na moru, a onda je postao direktor auto-moto društva”.

Nastavak suđenja je 16. juna 2008. godine.

This post is also available in: English