Članak

Bundalo i ostali: Zeljaja i Aškraba na slobodi

13. Juna 2008.06:52

Sud BiH ukinuo pritvor Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi utvrdivši da više ne postoji opasnost da će utjecati na svjedoke ili eventualne saučesnike.

Nakon što je zaključio da ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i eventualne saučesnike, Državni sud je donio odluku o puštanju Neđe Zeljaje i Đorđislava Aškrabe iz pritvora, uz određene mjere zabrane.

Zeljaja i Aškraba se, zajedno sa Ratkom Bundalom, terete za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima iz Kalinovika tokom 1992. i 1993. godine.

Odlukom Suda BiH, Zeljaja i Aškraba su obavezni da se dva puta sedmično javljaju u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, te im se zabranjuje kontakt sa potencijalnim svjedocima, osumnjičenima i “aktivnim sudionicima u ovom krivičnom djelu”, kao i razgovor o predmetu sa bilo kim osim sa svojim braniocima.

Aškraba i Bundalo se u pritvoru nalaze od 31. augusta, a Zeljaja od 29. novembra 2007. godine.

Na ročištu održanom 10. juna 2008. godine Sud BiH je saopćio kako je Ustavni sud BiH ukinuo njihovu odluku iz novembra 2007. kojom se Neđi Zeljaji izriče pritvor kako bi se obezbijedilo “da svjedoci budu saslušani bez prijetnji i pritisaka”.

Ustavni sud smatra da, ukoliko je pritvor određen na osnovu pretpostavki da bi osoba mogla utjecati na svjedoke ali bez konkretnih i valjanih dokaza, to predstavlja kršenje Ustava BiH te Evropske konvencije o ljudskim pravima.