Članak

Karajić: Saznanja o ubistvu

12. Juna 2008.00:00
Svjedoci Tužilaštva rekli da su čuli da je optuženi ubio Muju Pehlića.

This post is also available in: English

Slada Šabić, svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Sulji Karajiću zvanom Hodža, kazala je da je “čula od komšija” kako je njenog supruga Muju Pehlića ubio optuženi u stanici policije u Vrnograču, općina Velika Kladuša.

“Idući prema stanici policije 7. decembra 1994. godine, srela sam Keserovića zvanog Pajo, koji je bio u vojnoj uniformi. Pitao me je za kojeg sam od Pehlića udata. Kada sam odgovorila ‘za Muju’, rekao je da je sinoć ubijen i da ga je ubio Suljo zvani Hodža. Bila sam u šoku…”, ispričala je Šabić.

Tužilaštvo BiH tereti Sulju Karajića zvanog Hodža da je, zajedno sa njemu podređenim pripadnicima voda Vojne policije, 6. decembra 1994. godine izveo zarobljenog Pehlića iz pritvorske jedinice odjeljenja Stanice policije Vrnograč, te ga nakon kraćeg ispitivanja ubio.

Karajić je, prema optužnici, bio pripadnik Petog korpusa Armije BiH, dok je ubijeni Pehlić bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Slada Šabić je potvrdila da je njen muž bio pripadnik NOAPZB-a, te da je u vrijeme hapšenja bio “skriven u ostavi za žito koja se nalazi u neposrednoj blizini porodične kuće u selu Vrnovačka Slapnica”.

“Uhapsili su ga pripadnici policije 4. decembra 1994. godine. Ne znam je li to bila civilna ili vojna policija. Prepoznala sam neke od njih – Fikreta Odobašića, Refika Begovića, Bešira Rizvića, Sulju Šahinovića…”, kazala je svjedokinja.

Tokom direktnog ispitivanja svjedokinja je kazala da je vidjela i mrtvo tijelo svog supruga.

“U ustima i rukama bio je pijesak… Po tijelu su bile crne rupe… Stariji su ga ljudi stavili na spužvu kod nas u kući, gdje je i prenoćio. Sutradan je zakopan u porodični mezar. Nije mu klanjana dženaza jer, valjda, nisu smjeli zbog toga što je bio na strani ‘autonomaša’”, kazala je Šabić.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Meho Ćerimović, koji je tokom ispitivanja potvrdio da je bio zarobljen zajedno sa ubijenim Mujom.

“Policija je vršila pretres kuća u Vrnovačkoj Slapnici, gdje smo mi živjeli. U mojoj kući nisu ništa našli, pa su otišli do Muje Pehlića. Kada su njega pronašli u ostavi za žito, i mene su poveli u policiju. Muju su ispitivali, a mene nisu. Svjedok E je navečer rekao da ja idem u stan koji su policajci koristili za spavanje. Mujo je ostao”, prisjetio se Ćerimović, ne mogavši precizirati vrijeme kada se to desilo.

Ćerimović je kazao da je tri dana ostao u tom stanu, a u vrijeme boravka čuo je kako je “svjedok G govorio svjedoku E da je ubijen Mujo Pehlić zvani Labud”.

Svjedok je rekao da ne zna ko je ubio Muju, ali da je “čuo” od Senada Keserovića da je to uradio Sujo Karajić.

Treći svjedok Tužilaštva BiH, Sulejman Pehlić, također je kazao da ne zna ko je ubio Muju, ali se prisjetio da je “išao po njegovo tijelo u džamiju”, te da je vidio “osam rana na njegovom tijelu”.

Kao četvrti svjedok Tužilaštva BiH saslušan je Mehmed Pehlić, brat ubijenog Muje, koji je rekao da ne zna ko mu je ubio brata, ali da su “njegova majka i snaha pričale” da je to uradio optuženi.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni 2008. godine.

This post is also available in: English