Članak

Vrdoljak: Iskaz ljekara

3. Juna 2008.00:00
U korist Odbrane iskaz dao ljekar koji je potvrdio da je optuženi bio ranjen u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Ćazim Kraljušić, ljekar opće hirurgije, rekao je da je Ivici Vrdoljaku u junu 1992. godine ukazana medicinska pomoć u bolnici u Derventi.

Ljekar je ovo potvrdio uvidom u kopiju protokola bolesnika, prema kojem je 10. juna 1992. godine u ovoj bolnici bio i Vrdoljak.

Tužilaštvo BiH tereti Vrdoljaka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općina Derventa i Bosanski Brod. U optužnici stoji da je Ivica Vrdoljak zvani Geza, kao pripadnik 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od kraja juna do kraja jula 1992. godine “izvodio zatvorenike zatočene u Polju, općina Derventa, i u naselju Tulek, Bosanski Brod, te učestvovao u njihovom premlaćivanju”.

“Vrdoljak je imao eksplozivnu ozljedu desnog ramena i nadlaktice. Bio je samo ambulantno zbrinut i nije se ni dana zadržavao u bolnici”, pročitao je Kraljušić zapis iz protokola bolesnika, objasnivši kako je “moguće da mu je kasnije u bolnici urađen sekundarni šav”.

Optuženi Vrdoljak je, dajući iskaz u svoju korist, rekao kako je nakon ranjavanja 10. juna 1992. godine, u bolnici ležao “maksimalno sedam dana”, nakon čega je otišao u Hrvatsku, gdje je ostao do kraja augusta, a potom se vratio u Bosnu.

Ćazim Kraljušić je potvrdio i da je 1996. godine potpisao potvrdu o ranjavanju na Vrdoljakovo ime, “radi ostvarenja mirovine”.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca Mirsada Strike, svjedok je objasnio da je navedena potvrda izdata na osnovu evidencije o ranjenim borcima koje je komanda 103. brigade HVO-a redovno dobijala iz bolnice u Derventi.

Na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, o dužini liječenja povreda koje je optuženi zadobio, svjedok je odgovorio kako “liječenje u idealnim uslovima traje više od 20 dana”.

Optuženi Vrdoljak je ranije izjavio da je od, približno, 17. juna 1992. godine pa do kraja augusta u Republici Hrvatskoj odlazio na ljekarske preglede.

Svjedok Kraljušić, koji je također pripadao 103. derventskoj brigadi HVO-a, izjavio je da je optuženog “viđao na ratištu u Domaljevcu” i dodao da su pripadnici HVO-a morali imati dozvolu ukoliko bi željeli napustiti mjesto boravka te da bi njihovo duže odsustvo trebalo biti registrovano.

U svome svjedočenju optuženi Vrdoljak je izjavio kako je od svoga zapovjednika dobio potvrdu da pređe most u Bosanskom Brodu i uđe u Hrvatsku, ali da u tom dokumentu nije bio naveden datum povratka. Vrdoljak je rekao i kako nije siguran da je u brigadi evidentirano njegovo odsustvo.

Nastavak suđenja Ivici Vrdoljaku je 10. juna 2008. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English