Članak

Lazarević i ostali: Seksualna zlostavljanja u logoru

28. Maja 2008.22:11
Dva posljednja svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Zvorniku govorila o zlostavljanju u logorima.

Svjedok Tužilaštva BiH je u svom iskazu govorio o tome kako je prisustvovao seksualnom zlostavljanju zatočenika u logoru “Novi izvor” u Zvorniku.

“Došlo je četvero ili petero, žena i muškaraca, u prostorije ‘Novog izvora’ u Zvorniku, gdje smo bili zatočeni. Natjerali su 20 ili 30 zatočenika da između sebe jedan drugom stavljaju spolne organe u usta”, kazao je Jusuf Omerović, ne mogavši reći da li su stražari u logoru prisustvovali tom događaju.

Tužilaštvo BiH tereti Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića za zločin nad civilima zatvorenim u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi izvor” u Zvorniku počinjen tokom 1992. godine.

U optužnici stoji da je Lazarević, “kao zamjenik upravnika logora”, dopuštao neovlaštenim osobama da ulaze u logor i zlostavljaju zatočenike, te da je, između ostalog, neutvrđenog datuma dopustio grupi vojnika da seksualno zlostavljaju zatvorenike.

Tokom direktnog ispitivanja Omerović je kazao da su ga 1. maja 1992. godine u Novom Zaseoku, općina Zvornik, uhapsili nepoznati vojnici, te da je bio zatočen na više mjesta, između ostalog u zgradi Suda za prekršaje i “Novom izvoru”, objektima koji su korišteni kao privremena mjesta zatočenja.

“U Sudu za prekršaje nisam vidio da nekoga od zatvorenika tuku, ali su se sa hodnika čuli plač i jauci. Hrana koju su zatvorenici dobijali nije bila dovoljna, pa sam zbog toga išao da hranim stoku i pravim šupe na Ekonomiji. Kada bih dobio nešto hrane, donosio sam je svom djetetu, koje je tada imalo 15 godina i bilo zatvoreno”, kazao je Omerović.

Omerović je rekao da je iz logora izašao “9. ili juna ili jula 1992. godine”, a da je njegov sin ostao još pet dana.

Ovaj svjedok je odbijao da se pojavi na suđenju, te je iskaz dao nakon što je Sud naložio njegovo privođenje, a potom saslušao mišljenje vještaka neuropsihijatra, koji je utvrdio da svjedok ima narušeno tjelesno i duševno zdravlje, ali da može sjedočiti.

Posljednji svjedok Tužilaštva BiH na ovom suđenju, Mustafa Halilović, također je ispričao kako je bio zatvoren u zgradi “Novi izvor”, rekavši da je tada imao 60 godina.

“Uhapsio me je 12. maja 1992. godine u Zvorniku Tomislav Nikolić, sadašnji kandidat za predsjednika Srbije. Iako sam slagao da se zovem Mile Gavrilović, odveden sam u ‘Alhos’, gdje su me dvije nepoznate osobe – jedna u civilnom, a druga u vojnom odijelu – cijelu noć tukle i slomile mi nogu”, kazao je Halilović, istaknuvši da je u “Alhosu” ostao 10 dana i onda je prebačen u zgradu “Novi izvor”.

Ovaj svjedok je rekao da je vodio dnevnik o svim bitnijim stvarima koje su se dogodile u logoru, te je ove zapise Tužilaštvo uložilo kao materijalni dokaz.

U dnevniku, koji je predočen u sudnici, pored ostalog stoji da Sreten Lazarević nije tukao zatvorenike, ali da izvjesni “Veliki Dragan” – kojem svjedok nije znao prezime u vrijeme pisanja dnevnika – jeste. Svjedok nije mogao prepoznati “Velikog Dragana” u sudnici.

Nastavak suđenja zavisi od operativnog zahvata koji bi tokom iduće sedmice trebao imati optuženi Mile Marković.