Članak

Šakić: Ante ili Slavko

20. Maja 2008.10:40

Tužilaštvo BiH zatražilo određivanje mjera pritvora za Slavka Šakića smatrajući da postoji mogućnost bijega s obzirom da osumnjičeni posjeduje i hrvatsko državljanstvo.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud odredi pritvor za Slavka Šakića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 18. maja 2008. godine.

Slavka Šakića Državno tužilaštvo sumnjiči da je na području općine Bugojno počinio ratne zločine tokom 1992. i 1993. godine.

“Neophodno je odrediti mjere pritvora za Slavka Šakića. Niti jedna druga mjera ne bi postigla svrhu. Šakić posjeduje državljanstvo BiH i Republike Hrvatske, tako da postoji mogućnost bijega”, obrazložila je tužiteljica Slavica Ilić.

Kao dodatni razlog za određivanje pritvora tužiteljica Ilić je navela činjenicu da se osumnjičeni Šakić, nastojeći prikriti svoj identitet, prilikom dolaska SIPA-e predstavljao kao Anto.

Braniteljica Branka Praljak je kazala kako je Šakićevo objašnjenje za ovakvo predstavljanje bilo to da ga drugi ljudi češće zovu tim imenom, te da se na njega odaziva.

Praljak je zatražila određivanje drugih mjera za osumnjičenog, poput oduzimanja ličnih dokumenata i zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Naredno ročište bit će održano 22. maja 2008. godine.