Članak

Lazarević i ostali: Mišljenja i nalazi vještaka

20. Maja 2008.20:36
Sudsko vijeće zatražilo nalaze i mišljenja vještaka o ključnom svjedoku Tužilaštva te jednom od četvorice optuženih.

I pored naloga o privođenju koji je izdao Sud BiH, svjedok Jusuf Omerović nije se pojavio na suđenju Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću, Miletu Markoviću i Slobodanu Ostojiću.

Sudska policija, kojoj je naloženo da ga dovede na ročište, uputila je obrazloženje u kojem se navodi da nisu bili u mogućnosti izvršiti nalog.

“Nakon što se skinuo u donji veš, Omerović je počeo da psuje i odbio je da ide s nama rekavši da ga samo mrtvog možemo dovesti da svjedoči pred Sudom BiH”, navodi se u obrazloženju.

Lazarević, Stanojević, Marković i Ostojić terete se za zločine protiv zatočenika u logorima formiranim tokom 1992. godine na području općine Zvornik. Pored ostalog, terete se i za brutalna zlostavljanja zatvorenika.

Tužilaštvo je predložilo da se u sudnici pročitaju dvije izjave koje je svjedok Omerović dao u toku istrage, ali su se Odbrane tome usprotivile smatrajući da nije ispunjen zakonom predviđeni zahtjev prema kojem se izjava svjedoka čita samo ako on nije u mogućnosti da dođe na suđenje, a ne ako odbija dolazak.

Sudsko vijeće je naložilo da se izvrši ljekarsko vještačenje ovog svjedoka, te da ljekari daju svoj nalaz i mišljenje o njegovoj mogućnosti da prisustvuje suđenju i svjedoči.

Također je izdat nalog za ljekarsko vještačenje optuženog Markovića, čija Odbrana tvrdi da mu je neophodna hitna hospitalizacija.

Nalaze i mišljenja vještaka Sudsko vijeće će saslušati 27. maja 2008. godine, kada će biti donesena odluka o daljnjem toku suđenja.