Članak

Trbić: Zatrpavanje ubijenih

12. Maja 2008.15:39
Bivši pripadnik Zvorničke brigade tvrdi da u julu 1995. godine nije viđao optuženog Milorada Trbića, te da nije znao ni koju je funkciju obavljao.

 

Slavko Bogićević, bivši pomoćnik komandira čete za moral pri inžinjeriji Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), svjedočeći u korist Milorada Trbića rekao je da u julu 1995. godine nije imao kontakta sa optuženim, niti je znao koju je funkciju obavljao.

Državno tužilaštvo tereti Milorada Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a te kao odgovorna osoba za rukovođenje četom Vojne policije, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te njihovom pogubljenju i pokopavanju tijela ubijenih.

Bogićević je kazao kako je 11. jula 1995. saznao da je “pala Srebrenica”, te da postoje “neki zatvorenici” koji su dolazili sa prostora ove općine, ali da “ne zna tačno gdje su bili smješteni”.

“Znam da je bilo govora da jedna grupa ide u Orahovac u školu, a druga prema Kozluku. Ne znam ko ih je obezbjeđivao jer nisam bio tamo. Poslije sam čuo da su pobijeni”, rekao je Bogićević.

Prema navodima optužnice, Milorad Trbić je 13. i 14. jula 1995. godine “kontrolisao izlazak civila Bošnjaka iz enklave” učestvujući u organizaciji prevoza, zatočenja i obezbjeđenja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koji su iz Bratunca autobusima i kamionima prevezeni do mjesta zatvaranja u školama na području Zvornika.

Svjedok je još ispričao da su tih dana, počevši od 14. jula 1995. godine, “radile mašine” inžinjerije, koje su, po naređenju majora Dragana Jokića, upućene u Orahovac.

“Niko od vojnika nije bio raspoložen da priča i nikoga nisam pitao, ali prećutno se znalo da su otišli na zadatak da zatrpaju pobijene”, ispričao je svjedok.

Dragan Jokić, nekadašnji načelnik inžinjerije Zvorničke brigade, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen je na devet godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužilac Kwai Hong Ip pitao je Bogićevića može li potvrditi izjave više svjedoka date u Haagu, u kojima, između ostalog, njega optužuju da je “bio zamjenik čete inžinjerije, te da su po njegovoj naredbi mašine upućene da kopaju grobnice, čak i prije nego što su počinjena ubistva”.

Svjedok je negirao ove tvrdnje rekavši kako nije imao nikakve “naredbodavne” ovlasti, niti je obavljao tu funkciju.

Ip je svjedoku citirao i dio njegove izjave koju je dao haškim istražiteljima u junu 2002. godine, u kojoj tvrdi da “sa sigurnošću zna da ljudi iz inžinjerije nisu učestvovali u ukopima”.

“Tada sam to rekao, a sada kažem da jesu otišli i uradili taj posao”, rekao je Bogićević, ne pojasnivši zbog čega je promijenio iskaz.

Suđenje će se nastaviti 19. maja 2008. godine saslušanjem dvaju novih svjedoka Odbrane.