Članak

Kujundžić: Nemogućnost praćenja suđenja

7. Maja 2008.12:42
Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog Predraga Kujundžića suđenje odgođeno za sedam dana.

Suđenje Predragu Kujundžiću, bivšem komandantu jedinice “Predini vukovi”, za zločine počinjene na području Doboja odgođeno je za četvrtak, 14. maj, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optuženog, koji “nije u mogućnosti da aktivno učestvuje u postupku”.

“Na osnovu medicinske dokumentacije i razgovora sa Kujundžićem došla sam do zaključka da se radi o osobi koja ima visok krvni pritisak i potpune gubitke svijesti. Mišljenja sam da optuženi nije sposoban da prati suđenje narednih sedam dana zbog oporavka”, kazala je Marija Kaučić-Komšić, vještak neuropsihijatar, koja je na zahtjev Sudskog vijeća izvršila procjenu trenutnog zdravstvenog stanja optuženog.

Vještakinja Kaučić-Komšić je dodala da je tokom razgovora s njom Kujundžić istakao da teško prati tok suđenja zbog oštećenja sluha, usljed čega ima šumove u ušima i osjeća nelagodu u glavi.

Kujundžić se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, komandujući jedinicom “Predini vukovi”, učestvovao u progonima, okupaciji sela, pljački imovine, ubistvima, silovanjima, stavljanjima u ropstvo, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Doboj.

Predstavljajući nalaz i mišljenje, Kaučić-Komšić je kazala da optuženi ima i frakturu desnog stopala koju je zadobio “igrajući fudbal u pritvorskoj jedinici”, zbog čega nosi gips, te je dodala da tokom pregleda pojedine testove nije izdržao do kraja pošto su mu se “ruke tresle, a i teže je uspostavljan kontakt zbog slabog sluha”.

“Nakon krize savjesti ili potpunog gubitka svijesti, optuženi je istakao da mu drhte ruke i suze neprestano teku, što se može definisati kao emocionalna reakcija”, kazala je Kaučić-Komšić.

Sudsko vijeće je, na prijedlog vještaka, naložilo da se optuženom izvrši pregled sluha do narednog ročišta, koje je zakazano za četvrtak, 14. maj 2008. godine.