Vijest

Nikačević: Još jedno suđenje za zločine u Foči

29. Aprila 2008.02:44
Pred Odjelom za ratne zločine počelo još jedno suđenje za zločine počinjene na području općine Foča.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da ima dovoljno dokaza koji pokazuju da je Miodrag Nikačević počinio zločin protiv čovječnosti, rekla je tužiteljica Sanja Jukić u uvodnoj riječi.

Bivšem pripadniku srpskih oružanih snaga Tužilaštvo stavlja na teret da je tokom 1992. godine učestvovao u širokom i sistematskom napadu vojnih, paravojnih i policijskih snaga takozvane Srpske Republike BiH usmjerenom protiv Bošnjaka na području općine Foča. U optužnici stoji da je Nikačević kriv za silovanja i nezakonita zatvaranja civila.

Kako bi dokazalo svoje tvrdnje, Tužilaštvo će tokom dokaznog postupka saslušati devet svjedoka, od kojih će šest njih govoriti o prisiljavanju na seksualni odnos, dok će preostali svjedočiti “o okolnostima u vezi sa zatvaranjem i oduzimanjem fizičke slobode”.

U uvodnoj riječi Odbrane, dodatna braniteljica Emira Babić je kazala kako iz dokaza koji su priloženi uz optužnicu “ne proizlazi da je optuženi počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret”.

Nikačević se u pritvoru nalazi od 14. februara ove godine, dok je optužnica protiv njega potvrđena 17. marta, a deset dana poslije optuženi se izjasnio da nije kriv.

Prve svjedoke Tužilaštvo će saslušati 13. maja.