Vijest

Lazarević i ostali: Imenovanje novih branilaca

24. Aprila 2008.20:08
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda BiH o imenovanju novih branilaca.

Nakon što je Sudsko vijeće donijelo odluku da se četvorici optuženih za zločine počinjene na području Zvornika dodijele dodatni branioci, Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu pravdajući je “zastupanjem interesa države” zbog dodatnih troškova koje bi to uzrokovalo. Sud BiH će ponovo razmatrati zahtjev Odbranâ.

Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić se terete da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u nanošenju povreda Bošnjacima zatvorenim u zgradi Suda za prekršaje i objektu “Novi izvor” u Zvorniku.

Sud BiH je na početku suđenja dodijelio četvorici optuženih po jednog advokata, nakon čega su Odbrane podnijele zahtjev za imenovanje dodatnih branilaca zbog “složenosti postupka”. Nakon što je Sudsko vijeće usvojilo zahtjev Odbranâ, Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu, a Apelaciono vijeće Suda BiH je odluku vratilo na ponovno razmatranje.

“Naglašavam da Tužilaštvo BiH zastupa interes ove države, a i u našem je interesu da vodimo računa o ekonomičnosti postupka. Podsjećam Odbranu da ima podršku Odsjeka krivične odbrane, čije resurse mogu koristiti. Smatramo da nedolasci branilaca na ročišta zbog obaveza u drugim predmetima predstavljaju subjektivne, a ne objektivne razloge”, istakla je Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Ovo je prvi put da Tužilaštvo pred Sudom BiH ulaže žalbu na odluku Sudskog vijeća o imenovanju dodatnih branilaca.

“Tumačimo da je stav Vijeća bio u interesu pravde i moram istaći da Odbrana nikada neće biti u istom položaju sa Tužilaštvom. Ne mogu ovu žalbu drugačije shvatiti nego da se oslabi već oslabaljena Odbrana. Ako očekujete da jedan branilac radi sve poslove, to je pretenciozno”, rekao je Miodrag Stojanović, advokat četvrtooptuženog Ostojića.

Sud će odluku o žalbi donijeti naknadno.

U nastavku suđenja Odbrane četvorice optuženih unakrsno su ispitale Ramiza Smajlovića, svjedoka Tužilaštva BiH, koji je prethodno direktno ispitan 17. aprila 2008. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja Smajlović je ponovio da su ga “u junu ili julu 1992. godine”, tokom zatočenja u upravnoj zgradi “Novi izvor”, pretukli Stanojević i Ostojić te da je Lazarević “samo bio prisutan”.

“Sjećam se da mi je jednom Lazarević donio juneće paštete u kesi jer je znao da ne jedem svinjetinu. On je to samovoljno uradio, ja to od njega nisam tražio”, rekao je Smajlović.

Odbrana je svjedoku ukazala na nekoliko kontradiktornosti u prethodnim iskazima, koje je on pravdao “naknadnim prisjećanjem”.

“Ovo što sam rekao pred Sudom i Tužilaštvom jeste tačno i jedina istina. Ne kažem da ono što sam ranije rekao nije tačno, ali se svaki put sjetim nečeg novog”, obrazložio je Smajlović.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 12. maj 2008. godine, kada će Tužilaštvo nastaviti sa saslušanjem svjedoka.