Članak

Todorović i Radić: Suze za ubijenim komšijama

18. Aprila 2008.00:00
Prvooptuženi Mirko Todorović svjedočio u svoju korist tvrdeći da nije bio u Borkovcu kada su Bošnjaci strijeljani.

This post is also available in: English

Mirko Todorović zvani Banana negirao je svoje učešće u strijeljanju Bošnjakau Borkovcu, općina Bratunac, za što ga tereti Državno tužilaštvo.

Prema navodima optužnice, on je, zajedno sa Milošem Radićem, 20. maja 1992. godine u Borkovcu učestvovao u zarobljavanju, maltretiranju i strijeljanju grupe civila Bošnjaka.

Iskaz je dao u sklopu dodatnog dokaznog postupka Odbrane, svjedočivši u svoju korist.

Svjedoci Tužilaštva koji su preživjeli ovaj zločin tvrdili su da ih je Todorović pronašao dok su se skrivali oko Borkovca.

“Kamo puste sreće da sam ih ja našao”, rekao je Todorović, dodavši da su ga 20. maja 1992. godine presrela petorica vojnika u uniformama i s kapama na glavama, te rekla da mora poći s njima.

Kada su došli u Borkovac, tvrdi Todorović, vojnici koje je nazivao “Dobrovoljci” rekli su da se u jednoj kući kriju Bošnjaci, te da ih namjeravaju “odvesti u komandu”.

“Ja sam sišao na glavni put i otišao kući. Sutradan predvečer sam čuo ko je bio u toj kući, i da su ti ljudi pobijeni. Nisam mogao da vjerujem, plakali smo i supruga i ja. To su bile moje komšije, sve pošteni ljudi”, rekao je Todorović.

Tužilaštvo je kao dodatnog svjedoka saslušalo Bajru Kulovca, istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je uzimao izjavu od Ljubiše Todorovića, još jednog svjedoka Tužilaštva što je prethodno pozvan, ali su odustali od njegovog saslušanja tvrdeći da se iskaz koji je dao SIPA-i uveliko razlikuje od onoga što je govorio taj dan u sudnici.

Todorović je tada tvrdio da je izjavu dao “pod pritiskom i prijetnjama”, jer mu je istražitelj rekao da će ga “otjerati u zatvor u Sarajevo”.

Bajro Kulovac je rekao kako je prije početka saslušanja Todorovića upoznao s njegovim pravima i obavezama kao svjedoka, te da je on bio “izuzetno susretljiv”. Također je istakao da svjedoku ništa nije sugerisao, obećavao niti prijetio, a da je po okončanju saslušanja svjedok pročitao i potpisao izjavu bez primjedbi.

Na prijedlog Sudskog vijeća, u sudnicu je pozvan i Ljubiša Todorović kako bi se suočio s Kulovcem.

“Vi ste na mene počeli vikati kako ćete me odvesti u Sarajevo. Totalno sam otkačen bio koliko ste me kontuzovali”, rekao je Todorović, dodavši da u izjavi koju mu je istražitelj pročitao “nije baš sve kao što sam kazao”.

Kulovac je pak rekao da ništa slično nikome u životu nije rekao, te da ne bi mogao znati dovoljno podataka koji su navedeni u izjavi da mu svjedok nije sam rekao.

Tužilac Adnan Gulamović na ovom ročištu je obavijestio Sudsko vijeće i Odbranu da je na osnovu iskaza svih saslušanih svjedoka napravio “male korekcije” u činjeničnom opisu optužnice.

Na narednom ročištu, 21. aprila, iskaz će dati i drugooptuženi Miloš Radić, a potom će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Povezani članci

This post is also available in: English