Članak

Radić i ostali: Dobri uslovi u logoru Vojno

15. Aprila 2008.00:00
Dvojica bivših stražara iz logora Vojno tvrde da su zatočenici u logoru bili dobro tretirani.

This post is also available in: English

Rudo Ravlić, bivši stražar logora Vojno, kao svjedok Odbrane četvorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tvrdi da ženama i djeci koje je on čuvao “nije ništa falilo”, te da su “bolji izišli iz logora nego što su bili kada su dovedeni”.

“Niko im nije branio koliko će jesti. Imali su tri obroka, od kojih je ručak bio kuhana hrana, kao što je dobivala vojska. Jednom sam im dao i kartonski paket u kojem je bila higijena”, kazao je Ravlić, istaknuvši da “zatvorenice uopće nije zaključavao preko noći, nego su to one radile sa unutrašnje strane”.

Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja tokom 1993. godine u logoru Vojno, gdje su osim žena i djece bili zatvoreni i muškarci. Prema optužnici, zatvorenici su maltretirani, zlostavljani, premlaćivani, ubijani, te odvođeni na prisilne radove.

Ravlić je za optuženog Radića kazao da ga “nikada nije vidio da je dolazio u Vojno”, a za Šunjića da ga je “povremeno viđao” dok je popravljao akumulatore i vodio računa o čistoći prostorija u kojima su bili zatvorenici.

Za Brekala je svjedok rekao da ga uopće “ne poznaje”, ali je potvrdio da je Vračević bio stražar u Vojnom.

“Moj nadređeni u Vojnom bio je Mario Mihalj, koji je bio ljut k’o pas. Posvađali smo se kada sam davao zatvorenoj djeci ugrijano mlijeko. Ubrzo nakon toga sam i otišao iz Vojnog i nastavio da čuvam seosku stražu”, kazao je Ravlić, ne mogavši se sjetiti kojeg je datuma napustio Vojno.

Svjedok je pojasnio da ga je na mjesto čuvara postavio izvjesni Mate Pavlović, za kojeg ne zna kojoj je jedinici pripadao.

Mario Mihalj i Mate Pavlović su preminuli prije okončanja istrage o dešavanjima u logoru Vojno.

Drugi svjedok Odbrane, Ivan Pole, također je kazao da je bio stražar u Vojnom, oko mjesec dana, i da u njegovim smjenama “niko nije odvodio zatvorene žene, niti su se one žalile da ih je neko maltretirao kad njega nije bilo”.

Pole je rekao da “misli” da su zatvorenice imale dovoljno hrane, te ustvrdio da su “dva obroka imale sigurno”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je potvrdio da je bio pripadnik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, te da mu je u junu 1993. godine zapovjednik bio optuženi Radić, koji je kasnije bio “unaprijeđen za zapovjednika Druge brigade”. Pod komandom te Druge brigade, kazao je svjedok, bila je i Prva bjelopoljska bojna.

Svjedok je pojasnio da ga je na mjesto stražara u Vojnom postavio Mate Pavlović, za kojeg je čuo da je bio neki zapovjednik, ali ne zna kojoj je jedinici pripadao.

“Morali smo raditi šta nam se kaže. Bio je haos, ljudi su stradavali, neki su zarobljeni… Samo sam došao u Vojno i javio se Mihalju”, kazao je Pole.

Za ostale stražare u Vojnom svjedok je rekao kako “misli” da su pripadali Prvoj bjelopoljskoj bojnoj.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. april 2008. godine.

This post is also available in: English