Članak

Kujundžić: Početak suđenja 16. aprila

8. Aprila 2008.00:00
Na statusnoj konferenciji dogovoren početak suđenja Predragu Kujundžiću, nekadašnjem komandantu paravojne jedinice “Predini vukovi”.

This post is also available in: English

Predragu Kujundžiću, optuženom za ratni zločin nad Bošnjacima i Hrvatima u Doboju, suđenje će početi 16. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH. Tada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

Tužilaštvo BiH tereti Kujundžića kao komandanta paravojne jedinice “Predini vukovi” da je učestvovao u “progonima, ubistvima, silovanjima i zarobljavanju civila sa područja Doboja”.

Prema optužnici, Kujundžiću se na teret stavlja i “držanje u seksualnom ropstvu i silovanje više maloljetnica”.

Tužiteljica Božidarka Dodik je najavila da će tokom dokaznog postupka saslušati 43 svjedoka, od kojih su neki izravne žrtve djelovanja optuženog, dok neki imaju posredna saznanja o zločinima na tom području.

Od ukupnog broja svjedoka Tužilaštva BiH u ovom predmetu, istakla je tužiteljica, njih 16 je zatražilo zaštitne mjere. Dodik je najavila da će od nekoliko vještaka – od kojih su većina neuropsihijatri – zatražiti da urade nalaz i daju svoje mišljenje o sposobnostima pojedinih svjedoka.

Advokat Miroslav Ristić je rekao da će Odbrana u toku dokaznog postupka saslušati oko 30 svjedoka i zatražiti stručno mišljenje od četiri vještaka. U materijalnim dokazima koje će predložiti, bit će, kazao je Ristić, i “nalaz o psihofizičkom stanju optuženog u kritičnom periodu”, te dokumenti koji pokazuju njegovu ulogu u jedinici “Predini vukovi”.

Odbrana je od Sudskog vijeća zatražila da naredi Tužilaštvu BiH da joj otkrije identitet zaštićenih svjedoka 30 dana unaprijed, a ne 15 dana, što je bila dosadašnja praksa, jer “mnogi svjedoci nisu u svojim iskazima rekli tačno kako se šta desilo”.

Odbrana je zatražila i da se “supruzi optuženog omogući da ga posjeti u pritvorskim jedinicama” jer joj je zabranjeno da to čini zbog, kako je ranije navelo Tužilaštvo, “sumnje u njenu umiješanost u počinjenje zločina”.

Sud će o tome naknadno donijeti odluku.

This post is also available in: English