Članak

Alić: Prljava bužimska tajna

8. Aprila 2008.00:00
U završnoj riječi Tužilaštvo BiH zatražilo dugotrajnu kaznu zatvora za Šefika Alića, a Odbrana oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

U višesatnom iznošenju završnih riječi, Tužilaštvo BiH je zatražilo kaznu dugotrajnog zatvora od 50 godina za Šefika Alića, dok je Odbrana, istaknuvši da nije dokazana krivica optuženog, zatražila oslobađajuću presudu.

Sud BiH će presudu saopćiti u petak, 11. aprila.

Tužilaštvo tereti Alića, bivšeg pomoćnika za bezbjednost komandanta bataljona “Hamze” u sastavu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), da je početkom augusta 1995. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenih pripadnika Vojske Srpske Krajine. Aliću se na teret stavlja da nije sproveo istragu i kaznio osobe koje su odgovorne za ubistva četiri zarobljenika. U optužnici stoji da je ubistva počinio arapski državljanin Tewfik Al Harbi.

“Ovdje je riječ o maloj prljavoj bužimskoj tajni koju mnogi ne žele da otkriju, ali pravda i dokazi zahtijevaju da se istina dokaže. Tužilaštvo traži da mu Sud BiH izrekne kaznu od 20 godina za neljudsko postupanje i 30 godina za ubistva”, rekao je Peter Kidd, tužilac Tužilaštva BiH.

Iznoseći završnu riječ, Kidd je istakao da je Alić “lično i neposredno” učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika, te da je “stimulisao Tewfika da se prema njima ponaša kao prema vlasništvu”.

“Alić je bio osoba od autoriteta i poštovanja. Bio je izuzetno svjestan agresivnosti koju je Tewfik gajio prema zarobljenicima jer je bio hodajuća tempirana bomba. Smatramo da su zarobljenici ubijeni rukom tempirane bombe koju je Alić podstaknuo, a ne spriječio”, rekao je Kidd.

Kidd je istakao da su pojedini svjedoci Tužilaštva bili “pristrasni i zaslijepljeni optuženim”, te da su na takav način željeli “zaštititi Alića koliko su mogli”.

“Svjedoci su ga opisivali kao viteza u sjajnom oklopu koji je štitio zarobljenike od Tewfika. Smatramo da on ostaje kriv za svoje ponašanje i svoje ruke ne može oprati tako što se pravda time da je zarobljenike predao drugima”, rekao je Kidd.

Senad Kreho, advokat optuženog, u završnoj riječi je isticao da Tužilaštvo BiH nije “van svake razumne sumnje” dokazalo krivicu optuženog, te da zbog toga Sud BiH treba izreći oslobađajuću presudu.

“Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Alić bio pomoćnik komandanta bataljona, te da je bio nadređen neregularnom vojniku Tewfiku. Također nije dokazano ni da je Alić učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika”, kazao je Kreho.

U završnoj riječi Odbrane konstatovano je da su pojedini svjedoci Tužilaštva isticali da je “vrh komande” znao za ubistva i zarobljavanja vojnika, te da im nije bilo poznato koju je dužnost Alić obavljao.

“Nažalost, Tužilaštvo nije utvrdilo tačan identitet žrtava jer se, prema materijalnim dokazima, datumi smrti i mjesto nestanka ne slažu. Također nije utvrđeno ni na koji način su ubijeni jer tužilac ističe da su ubijeni vatrenim oružjem, a na snimku ubistva se kaže da su zaklani”, istakao je Kreho.

Tokom suđenja Aliću prikazivan je snimak ubistva četvorice zarobljenika, ključni dokaz Odbrane i Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, u augustu 1995. godine, tokom vojne operacije “Oluja” – koju su na području Krajine provodile snage ABiH i jedinice iz Republike Hrvatske – ubijeni su Petar Boromisa, Petar Stambolija, Mirko Devetak i Branko Bašić, pripadnici Vojske Srpske Krajine.

This post is also available in: English