Članak

Lelek: Suočavanje svjedoka u sudnici

31. Marta 2008.18:17

 

Nakon više od godinu dana suđenja Željku Leleku, bivšem policajcu iz Višegrada, pred Sudom BiH je, saslušanjem dodatnih svjedoka Odbrane, završen dokazni postupak.

Lelek se tereti da je tokom 1992. godine, djelujući u paravojnoj grupi sa haškim optuženikom Milanom Lukićem, na području Višegrada učestvovao u silovanjima, ubistvima i progonu civila Bošnjaka.

Dodatni svjedoci Odbrane, Stojanka i Slavko Tasić, koji su pozvani kako bi njihovim iskazom Odbrana pokušala oboriti iskaz dodatne svjedokinje Tužilaštva, opisali su Leleka kao “divnog čovjeka”. Negirali su riječi zaštićene svjedokinje T.B. koja je rekla da je u njihovoj kući saznala da je Lelek učestvovao u ubistvu grupe žena kraj Drine u Višegradu tokom 1992. godine.

Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.

Slavko Tasić tvrdi da nije vidio Leleka na dan koji je T.B. spominjala u svom iskazu, te da je tek “nakon 10 ili 15 dana” od događaja saznao da su žene i djevojke ubijene “u Sportskoj dvorani u Višegradu”, ali i da on nije vidio tijela.

Na prijedlog Tužilaštva izvršeno je suočavanje svjedokinje Stojanke Tasić i zaštićene svjedokinje T.B., ali su obje ponovile svoje prethodno date iskaze.

“Svih 16 godina mislim na te žene koje su ubijene nedužne. Žalosno je što nećeš da priznaš da nam je Slavo rekao da je tako bilo”, rekla je Stojanki Tasić svjedokinja T.B., čije ime su u nekoliko navrata otkrili svjedoci i sama tužiteljica, na što Sudsko vijeće nije reagovalo.

Stojanka Tasić je tokom suočenja istakla da je, nakon što je primila poziv da se pojavi na Sudu BiH, telefonom pozvala zaštićenu svjedokinju T.B. kako bi joj se “zahvalila” što ju je spomenula u iskazu. Nije objašnjeno na koji je način Tasić saznala identitet zaštićene svjedokinje prije samog dolaska u sudnicu.

Lazar Draško, treći svjedok Odbrane, rekao je kako je tokom rata u Višegradu radio kao pravnik i tužilac, te da je pisao zahtjeve za sprovođenje istraga protiv Bošnjaka zbog učešća u zločinima nad Srbima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Draško je istakao da zahtjeve nije pisao protiv Srba jer “nije bilo krivičnih prijava”, te jer mu “ratni zločini nisu bili u nadležnosti”.

Na kraju glavnog pretresa, Tužilaštvo je objavilo da su izvršene izmjene u skoro svim tačkama optužnice, ali nisu dati detalji u vezi s tim. O izmjenama će se obje strane izjasniti detaljnije 18. aprila 2008. godine.