Članak

Trbić: Paralele između Bosne i Iraka

18. Marta 2008.00:00
Vještak Richard Butler izjavio kako je Milorad Trbić u Zvorničkoj brigadi bio odgovoran za ponovni ukop tijela ubijenih

This post is also available in: English

Richard Butler, haški istražitelj, tvrdi da je optuženi Milorad Trbić u julu 1995. godine bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te da je 16. jula bio i dežurni oficir u komandi svoje brigade. 

Prema navodima optužnice, upravo toga dana je Trbić, koji se tereti i za genocid, “omogućio, koordinirao i sam vršio komunikaciju među oficirima VRS-a koji su sprovodili operaciju hapšenja, zatvaranja, prevoza, pogubljenja i ukopa tijela vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice”.

“Milorad Trbić je bio pomoćnik Drage Nikolića, i njegov zadatak je bio da mu pomogne u poslovima oko pogubljenja zarobljenika, njihovog ukopavanja i prebacivanja u nove grobnice”, rekao je Butler, dodavši da su se takvi poslovi “mogli poduzimati samo uz detaljno znanje o tome šta se dešavalo”.

Govoreći kako su u augustu 1995. godine u Vijeću sigurnosti UN-a prikazane slike lokacija pogubljenja bošnjačkih zarobljenika, Butler je kazao kako je već “u septembru pokrenut prijedlog da se tijela iskopaju iz postojećih i prebace na druge lokacije, s ciljem skrivanja tragova”.

“To je počelo u prvoj sedmici septembra, a nastavilo se i u oktobru. Milorad Trbić je u Zvorničkoj brigadi bio glavna osoba za operacije sprovođenja ponovnog ukopavanja”, rekao je Butler.

Kako optužnica navodi, Milorad Trbić je, zajedno s drugim osobama, u periodu od 1. augusta do 1. novembra 1995. godine, između ostalog, omogućio i nadzirao ponovni ukop tijela ekshumiranih iz primarnih masovnih grobnica u zonama odgovornosti Zvorničke i Bratunačke brigade i njihovo prebacivanje do sekundarnih grobnica.

Još prvog dana svjedočenja, 17. marta 2008. godine, Butler je pojasnio da je do zaključaka u svojim analizama, o kojima je nekoliko puta svjedočio i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, dolazio na osnovu dokumentacije zaplijenjene u komandama ovih dviju brigada, te na osnovu snimaka razgovora koje je presretala obavještajna služba Armije BiH.

U unakrsnom ispitivanju Odbrana je od Butlera tražila da kaže koliko su precizni zaključci do kojih je došao u svojim analizama.

“Cilj je bio biti što vjerodostojniji”, odgovorio je Butler.

Branilac Milan Trbojević je konstatovao da analize “ne moraju uvijek biti tačne”, te je kao primjer dao analize i zaključke o postojanju masovnog oružja, što je na kraju i dovelo do rata u Iraku.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, Richard Butler je rekao kako nije vidio nijedan dokument koji govori o učešću Milorada Trbića u egzekucijama ili dokument s Trbićevim naređenjem.

Nastavak suđenja Miloradu Trbiću je 14. aprila 2008., kada će biti održana statusna konferencija na kojoj će Odbrana izložiti svoj plan izvođenja dokaza.

This post is also available in: English