Članak

Tanasković: Odgođena sjednica Apelacionog vijeća

12. Marta 2008.00:00
Zbog nedolaska advokata Odbrane Nenada Tanaskovića odgođena sjednica pred Apelacionim vijećem

This post is also available in: English

Ročište pred Apelacionim vijećem na kojem je Odbrana Nenada Tanaskovića trebala obrazložiti žalbu na prvostepenu presudu, odgođeno je za srijedu, 26. mart. Razlog odgađanja je nedolazak braniteljice Radmile Radosavljević, koja, kako je rečeno, “nije na vrijeme obaviještena” o održavanju apelacione sjednice.

“Dobili smo dopis u kojem Radmila Radosavljević ističe da je u utorak, 11. marta, obaviještena o održavanju sjednice pred Apelacionim vijećem te moli da se sjednica odgodi pošto nije u mogućnosti da se pojavi. Moram istaći da ne znamo kada je Radosavljević primila poziv jer nemamo povratnicu, ali odlučili smo da se sjednica odgodi za srijedu, 26. mart”, rekao je Davorin Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Nenad Tanasković je pred Sudom BiH u augustu 2007. osuđen na 12 godina zatvora jer je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti općine Višegrad učestvovao u zatvaranju, mučenju, prisilnom premještanju, silovanju, uništavanju imovine i progonu Bošnjaka.

Bajro Čilić, drugi Tanaskovićev advokat, nedavno imenovan na tu dužnost, ukazao je Apelacionom vijeću na “neadekvatan medicinski tretman” optuženog u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Kula u Istočnom Sarajevu, te zatražio njegov medicinski pregled.

“Šokiran sam da u KPZ-u Kula moj branjenik 40 dana nije imao liječnički pregled i mislim da je to nedopustivo. Kontaktirao sam doktora Ratka Radovića i molim da ga i vi pozovete i zatražite da formira tim liječnika koji će izvršiti pregled i obavijestiti sud o zdravstvenom stanju optuženog”, rekao je Čilić.

Apelacionom vijeću obratio se i optuženi Tanasković ističući da je teško bolestan i da mu je neophodno liječenje.

“Ranjen sam 1992. godine i u bolnici u Beogradu sam imao 14 operacija. Moram istaći da nemam donju vilicu i ne mogu da jedem, nego gutam hranu. Meni trunu kosti i iz dana u dan je sve gore, a imam i jake bolove”, rekao je Tanasković.

Apelaciono vijeće će naknadno razmatrati prijedlog Odbrane i donijeti odluku.

Tanasković je uhapšen u julu 2006. i od tada se nalazi u pritvoru, a suđenje mu je počelo u februaru 2007. godine.

This post is also available in: English