Todorović i Radić: Bježanje od “Dobrovoljaca”

10. Marta 2008.02:14

BIRN BiH

Miloš Todorović, zajednički svjedok na suđenju Mirku Todoroviću i Milošu Radiću,ujedno i rođak obojice optuženih, rekao je da je 20. maja 1992. godine “paravojna formacija koju su zvali ‘Dobrovoljci’” prisiljavala mještane da im se pridruže u “čišćenju terena”.

Mirka Todorovića i Miloša Radića Državno tužilaštvo tereti da su 20. maja 1992.godine, zajedno s grupom vojnika, učestvovali u zarobljavanju, a potom istrijeljanju grupe civila u naselju Borkovac, općina Bratunac.

Svjedok Todorović je ispričao kako je toga dana kada su ih “pokupili ‘Dobrovoljci’”,zajedno sa rođakom Ljubišom Todorovićem kosio travu nedaleko od svoje kuće.

“Grupa vojnika u maskirnim uniformama je naišla, jedan je počeo galamiti, i poveli su nas s njima. Iz iskustva sam znao kakvo je ponašanje tih paravojnih formacija i znao sam da trebamo krenuti. Od njih su se ljudi uvijek sklanjali, nismo ih smjeli ni gledati”, ispričao je Todorović, dodavši da je potom u grupi prepoznao obojicu optuženih, koji su bili u civilnoj odjeći.

“Miloša sam vidio prije nego što sam otišao da kosim. On i supruga kopali su na njivi kad smo Ljubiša i ja prošli prema livadi”, prisjetio se svjedok.

Prema Todorovićevom iskazu, nakon određenog vremena neko je rekao “haj’te dole, evo ih”, te se on tada, sa rođakom Ljubišom, uspio sakriti i vratiti kući.

“Ljubiša i ja smo bili na začelju grupe – da smo bili tamo gdje je Mirko, ni mi se ne bismo mogli vratiti”, odgovorio je svjedok na unakrsno pitanje tužioca Adnana Gulamovića.

Svjedoci Osman Osmanović i Hanifa Velić, dugogodišnje komšije optuženog Mirka Todorovića, ispričali su kako je on uvijek bio “dobar komšija” s kojim nisu imali sukobe.

“U maju 1992. godine sam odveden u salu Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’ u Bratuncu. Nakon tri dana Mirko Todorović je mene i Jusu Velića svojim autom odvezao do konvoja kojim sam napustio Bratunac. Nisam mogao da vjerujem, to je za mene bilo ogromno, puno mi je značilo”, rekao je Osman Osmanović.

Svjedokinja Hanifa Velić je rekla da je iz iste sale Mirko izveo i njenog muža Mehmeda, te njegovog brata Jusu.

Na zahtjev advokata Žike Krunića, saslušanje optuženog Mirka Todorovića kao svjedoka odgođeno je do okončanja izvođenja dokaza Tužilaštva – koje još uvijek nije saslušalo sve svjedoke.

Na narednom ročištu, 17. marta 2008. godine, iskaz će dati prvi svjedoci Odbrane Miloša Radića.

Povezani članci