Pekez i ostali: Iskaz protiv saučesnika

10. Marta 2008.14:41

Drugooptuženi Mirko (Mileta) Pekez zahtijevao je da lično svjedoči u svoju korist te je kazao da je spreman reći, na zatvorenoj sjednici, imena svih učesnika u zločinu počinjenom nad Bošnjacima u selu Tisovac 1992. godine.

Za ubistvo 24 Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, pored Mirka (Mileta) Pekeza Državno tužilaštvo tereti još i Mirka (Špire) Pekeza i Milorada Savića.

Prema navodima optužnice, oni su 10. septembra 1992. godine, u sastavu naoružane grupe, sakupili bošnjačko stanovništvo iz navedenih sela u općini Jajce, nakon čega su ih odveli do mjesta Tisovac i strijeljali.

“Drugooptuženi, koji želi priznati ko je sve učestvovao u toj grupi,insistira da se javnost isključi sa suđenja jer se plaši da bi otkrivanje tih činjenica moglo ugroziti njegovu i sigurnost njegove porodice u Jezeru”, kazao je advokat drugooptuženog Nebojša Radulović.

U korist Mirka (Mileta) Pekeza danas su svjedočili još i Jovo Topić, Jovo Prole, Vlajko Radić te Bosa Rosić.

Svjedok Jovo Topić je negativno odgovorio na upite advokata Radulovića i samog optuženog da li mu je neko na punktu na kojem je bio angažiran 1992.godine kazao kako nijedan Bošnjak ne smije živ izaći iz Jezera.

“Ne sjećam se da mi je iko kazao tako nešto. Za strijeljanje sam saznao dvije godine kasnije”, rekao je Topić.

Svjedok Jovo Prole, komandir stanice policije u Bravnicama u vrijeme kada se desilo strijeljanje Bošnjaka, kazao je kako je Jovu Jandrića, koji se u optužnici navodi kao suučesnik, upitao šta se desilo u Tisovcu.

“Jovo mi je rekao da ga ništa ne pitam. Samo mi je kazao da Mirko (Špire)Pekez nije učestvovao u tim budalaštinama. Kasnije mi je i Goran Jović potvrdio da je sa Špirinim Pekezom na dan zločina bio u Šipovu”, ispričao je Prole.

Ovaj bivši komandir policije je izjavio kako je “istraga pokazala da su u grupi koja je počinila to djelo bila tri pripadnika policije – Jovo Jandrić,Milorad Savić i Mirko Pekez”.

Prema navodima optužnice, Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić bili su pripadnici rezervnog sastava policije pri stanici Javne bezbjednosti Jajce, dok je Mirko (Mileta) Pekez bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

“Jovo Jandrić i Milorad Savić su predati Ministarstvu na preraspoređivanje,i oni su razriješeni dužnosti, dok je Mirko (Špire) Pekez ostao raditi jer je valjda utvrđeno da on nije u tome učestvovao”, pojasnio je Prole.

Svjedok Vlajko Radić se prisjetio da je baš njemu, kao zamjeniku komandira policije u Bravnicama, dato zaduženje da “Miloradu Saviću prenese da se javi u Ministarstvo radi prerasporeda”.

Posljednji svjedok Odbrane Mirka (Mileta) Pekeza bila je Bosa Rosić,vlasnica ugostiteljskog objekta u kojem je Omeru Karahodžiću, ranijem svjedoku Tužilaštva – kako je sâm izjavio – rečeno da se zajedno s njim tu nalazi i Pekez, “osoba koja je pucala na njega”, te da treba pobjeći.

“Omer Karahodžić je bio u mojoj kafani sa ženom, ali se ne sjećam da je bilo ikakve prepirke. Popili su kafu i otišli. Mene nisu ništa pitali”, rekla je svjedokinja.

Međutim, u unakrsnom ispitivanju tužioca Mirka Lečića, Rosić je kazala kako je “moguće” da je Omer Karahodžić razgovarao sa njenim mužem.

Nastavak suđenja je u petak, 14. marta 2008. godine, kada će Odbrana trećeoptuženog ispitati svoje svjedoke.

Povezani članci