Sljedeće sedmice: Tri nova suđenja za ratne zločine

7. Marta 2008.00:26

Početak suđenja Sulji Karajiću zakazan je za 13. mart. Ovog bivšeg pripadnika Armije BiH Državno tužilaštvo tereti za učestvovanje u ubistvima i nečovječno postupanje prema zarobljenicima i civilima u Bihaću tokom 1994. i 1995. godine.

Suđenje Novaku Đukiću, bivšem komandantu Taktičke grupe Ozren u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za granatiranje i masakr u Tuzli u maju 1995. godine, počet će u utorak, 11. marta. Istog dana zakazana je i statusna konferencija prije početka suđenja Gojku Kličkoviću, bivšem komandantu Kriznog štaba u Bosanskoj Krupi, koji se tereti za ratne zločine počinjene u ovoj općini.

U ponedjeljak, 10. marta, zakazana je statusna konferencija, a prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, dva dana poslije – u srijedu, 12. marta – i početak suđenja Veizu Bjeliću i Feridu Hodžiću, optuženima za učestvovanje u zločinima u Vlasenici tokom 1992. i 1993. godine. Isti dani rezervisani su i za nastavak suđenja Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, optuženima za zločine u zatvoru Vojno kod Mostara.

Sud BiH je zakazao ročište za izjašnjenje o krivici Ivana Hrkača, protiv kojeg je Tužilaštvo podiglo optužnicu u januaru ove godine. Ovaj bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optužen je za zločine počinjene u Širokom Brijegu.

Nakon što je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu, 14. marta bi se o krivnji trebao izjasniti Vinko Kondić, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine počinjene na području općine Ključ, u vrijeme kada je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, te član Kriznog štaba i Odbrane grada. Između ostalog, Kondić se tereti za podsticanje na genocid.

U srijedu, 12. marta, nakon sedam mjeseci od izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Višegradu, Nenad Tanasković će se pojaviti pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, koji se terete za ubistva civila u Bratuncu, nastavlja se u ponedjeljak, 10. marta. Istog dana nastavlja se i dokazni postupak Odbrane Željka Leleka, višegradskog policajca optuženog za zločine protiv čovječnosti, te će se raspravljati o mjerama pritvora za Miodraga Nikačevića, koji je u februaru uhapšen pod sumnjom da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Foče.

Na ročištima 10. i 14. marta pojavit će se novi svjedoci Odbrana Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića, optuženih za ubistvo 24 Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.

Tužilaštvo bi 11. marta trebalo saslušati posljednjeg dodatnog svjedoka na suđenju Šefiku Aliću, čime će se okončati kompletan dokazni postupak protiv bivšeg pripadnika Armije BiH optuženog za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Krajine.

Zdravko Mihaljević, bivši pripadnik HVO-a optužen za zločine u Kiseljaku, dat će iskaz kao svjedok svoje odbrane na suđenju 11. marta. Istog dana će početi i dokazni postupak Odbrane Milorada Trbića, koji je optužen za genocid u Srebrenici.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, tog dana će se nastaviti i suđenje Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, koje Državno tužilaštvo tereti za maltretiranja i ubistva Bošnjaka u Bratuncu, u julu 1995. godine.

Tri nova svjedoka Tužilaštva protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice, Enesa Handžića i Senada Dautovića, optuženih za zločine u Bugojnu, pojavit će se na suđenju u srijedu, 12. marta. Istog dana, a potom i narednog, nastavlja se suđenje jedanaestorici optuženih za genocid u srebreničkom selu Kravica.

Odbrana Suada Kapića, kojeg Tužilaštvo tereti za ubistva ratnih zarobljenika u Sanskom Mostu, uložit će materijalne dokaze na suđenju 13. marta. Istog dana, a potom i narednog, nastavit će se suđenje Zijadu Kurtoviću, još jednom pripadniku Armije BiH, koji je optužen za zločine nad Hrvatima počinjene 1993. godine u Donjoj Drežnici.

U četvrtak i petak – 13. i 14. marta – nastavljaju se suđenja Pašku Ljubičiću, bivšem pripadniku HVO-a optuženom za zločine u Srednjoj Bosni, te Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločine u Kalinoviku.