Vijest

Savić i Mučibabić: Poricanje krivice

7. Marta 2008.09:01
Krsto Savić i Milko Mučibabić negirali krivicu za zločine počinjene u četiri bosanskohercegovačke općine.

Krsto Savić i Milko Mučibabić negirali su sve navode optužnice koju je protiv njih podiglo Državno tužilaštvo za zločine u Nevesinju, Kalinoviku, Gacku i Bileći.

Obojica se terete za pritvaranje, mučenje i ubijanje više civila Bošnjaka i Hrvata od juna 1992. do kraja iste godine. Savić je, smatra Tužilaštvo, u to vrijeme bio načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, a Mučibabić policajac.

“Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice”, ponovili su Savić i Mučibabić.

Kako je saopćio Darko Samardžić, sudija za prethodno saslušanje, početak suđenja će biti zakazan u roku od dva mjeseca.

Slaviša Prodanović, advokat prvooptuženog, požalio se da ovo vrijeme možda neće biti dovoljno za pripremanje adekvatne odbrane, te je naglasio kako “već na početku nemamo fer suđenje”.

“Po zakonu imamo pravo da po podizanju optužnice izvršimo uvid u sve dokaze Tužilaštva, što nama nije bilo ni do danas omogućeno. Tužilaštvo se za ovaj postupak pripremalo šest mjeseci zvanično, a nezvanično možda i godinu-dvije. Nama ostaju samo dva mjeseca da pročitamo iskaze 80 svjedoka i pregledamo 200 materijalnih dokaza”, rekao je Prodanović.

Sudija je istakao da postoji mogućnost da se rok od 60 dana produži na 90, te je rekao kako misli da će Odbrana imati dovoljno vremena.

Povezani članci