Trbić: Još tri svjedoka Tužilaštva

4. Marta 2008.12:01

BIRN BiH

Odbrana optuženog Milorada Trbića prihvatila je da se nalazi vještačenja grafologinje Kate Barr korišteni pred Haškim tribunalom uvedu u dokazni materijal Tužilaštva, te je odustala od unakrsnog ispitivanja ove svjedokinje.

Shodno ovoj odluci branioca Milana Trbojevića, tužilac Kwai Hong Ip je na statusnoj konferenciji najavio da Tužilaštvu preostaju još samo tri svjedoka – jedan zaštićeni svjedok te vještaci Dean Manning, vojni analitičar, i Richard Butler, istražitelj Haškog tribunala.

Državno tužilaštvo tereti Milorada Trbića da je svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te njihovom pogubljenju i pokopavanju tijela ubijenih u masovne grobnice i to u periodu od 11. jula do 1. novembra 1995. godine. Trbić je bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i odgovoran za rukovođenje četom Vojne policije ove brigade.

Na statusnoj konferenciji je ponovljeno da će Butler svjedočiti 17. i 18. marta, a Manning, kako je tužilac Ip nagovijestio, neće moći svjedočiti prije kraja petog mjeseca.

S obzirom na već utvrđeni tempo suđenja, Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, postavio je pitanje Odbrani i Tužilaštvu da li je moguće da branilac Milan Trbojević počne sa izvođenjem svojih dokaza prije nego što se saslušaju dva posljednja svjedoka Tužilaštva.

Nijedna strana nije imala prigovor, tako da će advokat Milorada Trbića na statusnoj konferenciji u naredni utorak iznijeti plan svoga rada. Branilac Trbojević je već na današnjoj konferenciji kazao kako će u Trbićevu korist svjedočiti ukupno desetak svjedoka i jedan vojni vještak.