Članak

Rašević i Todović: Ukupno 21 godina za zločine u KP domu Foča

28. Februara 2008.00:00
Odlukom Suda BiH, Mitar Rašević osuđen na kaznu od osam i po, a Savo Todović na dvanaest i po godina zatvora za zločine u Foči.

This post is also available in: English

Vijeće Državnog suda proglasilo je krivim Mitra Raševića i Savu Todovića za zločine protiv čovječnosti počinjene u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča, te im izreklo kaznu zatvora od osam i po, odnosno dvanaest i po godina.

Također su proglašeni krivim za saučesništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U kaznu će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru – Mitru Raševiću od augusta 2003., a Savi Todoviću od januara 2005. godine.

Todović i Rašević su, prema navodima optužnice, od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u zlostavljanju više od 700 zatvorenika u KP domu Foča. Rašević je bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika ove ustanove, koja je imala “sva obilježja logora”.

Izricanje presude je kasnilo sat i po, a po dolasku u sudnicu Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da je kašnjenje “samo dokaz da zakonski rok od tri dana “nije adekvatan za ovako složena vijećanja”.

Sudsko vijeće je optužene proglasilo krivim po svim tačkama, ali ih je oslobodilo dviju podtačaka optužnice u kojima im je na teret stavljano “održavanje sistema kažnjavanja i zlostavljanja zatvorenika” u KP domu Foča, te da su po njihovom naređenju stražari odvodili zatvorenike na ispitivanje i premlaćivanje.

Vučinić je istakao da za neke navode optužnice nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih potvrdili, dok neke Tužilaštvo nije ni dokazivalo. Prema obrazloženju presude, na temelju provedenih dokaza Sudsko vijeće je zaključilo da su optuženi bili “svjesni svoje pozicije i svega što se dešavalo u KP domu”, te da je ova ustanova bila u nadležnosti civilnih vlasti, “odnosno uprave koju su činili i oni sami”.

“Svjedoci su pretežno bili preživjeli zatvorenici KP doma, i Vijeće je svjesno da oni nisu bili očevici ovih događaja, ali je odlučilo uvažiti njihove iskaze budući da se radi o žrtvama inkriminacije, te zbog činjenice da su njihovi iskazi bili pretežno isti”, rekao je Vučinić.

Predsjedavajući Vučinić je istakao da su prilikom određivanja visine kazne imali u vidu “osobito olakšavajuće okolnosti” za Mitra Raševića, ali pri izricanju odluke nije precizirano o kojim okolnostima se radi.

“Kazna od osam godina i šest mjeseci u cijelosti može ostvariti svrhu kažnjavanja. Za Savu Todovića je Vijeće također našlo da je kazna od dvanaest godina i šest mjeseci adekvatna težini počinjenog djela”, rekao je Vučinić.

Branioci obojice optuženih su istakli da namjeravaju uložiti žalbu jer nisu zadovoljni izrečenom presudom.

“Nisam se nadao ovoj presudi, očekivao sam ili daleko blažu ili oslobađajuću. Žalba je obavezna”, rekao je Mladen Šarenac, advokat Save Todovića.

“Sud nije imao hrabrosti da donese oslobađajuću presudu”, rekao je Slaviša Prodanović, Raševićev advokat, i dodao da će se žaliti kada dobije presudu, koju će Sudsko vijeće, kako je kazao, “teško obrazložiti”.

Todović i Rašević su prvobitno optuženi pred Haškim tribunalom, da bi u oktobru 2006., u sklopu izlazne strategije, predmet bio upućen u Sarajevo na daljnje procesuiranje. Početkom 2007. godine Sud BiH je prihvatio prilagođenu optužnicu.

This post is also available in: English