Članak

Pekez i ostali: Kraj dokaznog postupka

25. Februara 2008.17:33

Tužilaštvo BiH je, kao posljednjeg svjedoka u toku izvođenja dokaza na suđenju trojici optuženih za strijeljanje 23 civila na području općine Jajce, saslušalo vještaka sudske medicine dr. Hamzu Žuju.

Žujo je rekao da je na osnovu pregleda skeleta zaključio kako su 22, od ukupno 23, imala povrede od vatrenog oružja.

Državno tužilaštvo tereti Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića da su 10. septembra 1992. godine učestvovali u sakupljanju Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce. Nakon toga su ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Prema navodima optužnice, tom je prilikom ubijeno 23 ljudi, dok je četvero povrijeđeno.

“Samo na skeletu Asmera Zobića nije bilo povreda od vatrenog oružja”, rekao je dr. Žujo, objašnjavajući kako smatra da je u tom slučaju metak prošao kroz tijelo ne oštetivši nijednu kost.

Na pitanje Slavice Čvoro, braniteljice prvooptuženog Mirka (Špire) Pekeza, koja je vrsta oružja bila korištena, Žujo je odgovorio kako se on “ne upušta u balistiku”.

Na kraju dokaznog postupka tužilac Mirko Lečić je izveo preostali dio materijalnih dokaza, među kojima i Odluku o proglašenju ratnog stanja u BiH, te potvrde o smrti Bošnjaka izdate od Gradskih grobalja Visoko…

Nastavak suđenja je 29. februara, kada će Odbrana prvooptuženog saslušati prve svjedoke.

Povezani članci