Članak

Todorović i Radić: Prijateljstvo od malih nogu

11. Februara 2008.08:24
Svjedoci Odbrane opisali Mirka Todorovića kao dobrog komšiju i druga koji se dobro slagao sa Bošnjacima.

Svjedoci Odbrane Mirka Todorovića govorili su o tome kako je on bio dobar komšija sa kojim su se slagali svi stanovnici Bratunca, bez obzira na vjeroispovijest.

Tužilaštvo smatra da su Mirko Todorović i Miloš Radić, zajedno sa još nekoliko vojnika, 20. maja 1992. godine zarobili grupu civila u naselju Borkovac, općina Bratunac, nakon čega su ih strijeljali.

Dragomir Blagojević je rekao da Todorovića poznaje “od malih nogu”, te da zna kako je on bio “u dobrim odnosima sa komšijama muslimanima”. Za drugooptuženog Miloša Radića, Blagojević je rekao da ga poznaje kao “finog i poštenog” čovjeka. O njihovom vojnom angažmanu, kao i dešavanjima u Borkovcu 20. maja 1992. godine, tvrdi da je samo čuo od drugih.

“Čuo sam da su Miloša dobrovoljci pokupili sa njive toga dana, a za Mirka sam čuo da je pošao da kosi travu”, rekao je svjedok.

I Milorad Nikolić je govorio o prisilnoj mobilizaciji koju su provodili “dobrovoljci”, ističući da su oni stanovnike sela oko Bratunca “tjerali da idu na neke linije”, te da je tu obavezu izbjegavao “ko god je mogao”.

Nikolić je još ispričao da je Mirko Todorović bio “vrijedan i radan”, što su potvrdili i svjedoci Safet Hasanović i Ohran Musić, koji su rekli kako su se sa optuženim družili “prije i poslije rata”.

Svjedoke je ispitivao Todorovićev advokat Žiko Krunić, koji je na dužnost stupio nakon što je Sudsko vijeće na zahtjev optuženog razriješilo dužnosti njegovog prethodnog branioca Hamdu Kulenovića. Obojica su branioci po službenoj dužnosti.

Suđenje se nastavlja 3. marta 2008. godine, kada će biti saslušani preostali svjedoci Odbrane Mirka Todorovića, a potom i sam optuženi.

Povezani članci