Članak

Rašević i Todović: Međuljudski odnosi u Foči

5. Februara 2008.00:00
Svjedočenje optuženog Save Todovića većim dijelom je bilo zatvoreno za javnost

This post is also available in: English

Na zahtjev optuženog Save Todovića, koji je svjedočio u svoju odbranu, Sud BiH je dozvolio da njegovo svjedočenje većim dijelom bude zatvoreno za javnost. Odluka je donesena u “cilju zaštite njegove porodice”.

“Bojim se za integritet svoje porodice jer ću tokom svjedočenja spominjati osobe čija prošlost nije baš svijetla, a koje žive u istoj državi kao i moja porodica”, rekao je Todović.

Todović se, zajedno sa Mitrom Raševićem, tereti za učestvovanje u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja najmanje 700 zatvorenika u Kazneno-popravnom (KP) zavodu u Foči, koji je imao sve odlike logora tokom rata. Todović je, prema navodima optužnice, bio zamjenik upravnika u ovoj ustanovi, dok je Rašević bio komandir straže.

U javnom dijelu svjedočenja Todović je govorio o tome kako su odnosi između stanovnika Foče do rata 1992. godine bili “pravi, ljudski”, te kako su se svi “zajedno radovali i tugovali”, ali je “dolazak nacionalnih stranaka na vlast razjedinio to zajedništvo”.

Također je ispričao da je, kada su počeli prvi sukobi u aprilu 1992. godine, određeno vrijeme proveo u rodnom selu Rijeka, te se u Foču vratio 24. aprila, kada je bio raspoređen na vojnu obavezu u KP dom Foča. Tamo je, tvrdi, prvi put vidio Milorada Krnojelca, koji se predstavio kao “privremeni upravnik”.

Milorad Krnojelac, bivši upravnik logora u Foči, pred Haškim tribunalom je osuđen na 15 godina zatvora.

“Gospodina upravnika, sada nažalost osuđenika, nisam prije poznavao. Znao sam da nije ispunjavao formalne uslove za taj posao, pa ga je morao postaviti Krizni štab. U to vrijeme nije se moglo ući u krug doma jer je tu bila neka užička jedinica, koja je ostala do 18. maja 1992. godine”, rekao je Todović.

Optuženi je još ispričao kako su svi vojno sposobni uposlenici KP doma, osim upravnika, od septembra 1992. do novembra 1993. godine svaki mjesec odlazili na front.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, na narednom ročištu, 12. februara 2008. godine, Odbrana Save Todovića bi trebala okončati dokazni postupak prezentiranjem materijalnih dokaza.

This post is also available in: English