Članak

Suljo Karajić negirao krivicu

11. Januara 2008.00:00
Pred Sudom BiH Suljo Karajić negirao krivicu za učešće u zločinima počinjenim na području Bihaća.

This post is also available in: English

Bivši pripadnik Petog korpusa Armije BiH, Suljo Karajić,pred Sudom BiH u petak, 11. januara 2008. godine, negirao je krivicu za učešće u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima sa područja Bihaća.

“Nisam kriv po optužnici koja mi se stavlja na teret”, rekao je Suljo Karajić.

Tužilaštvo BiH Karajića tereti da je od augusta 1994. do februara 1995. godine učestvovao u ubistvima, te nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima i civilima tokom sukoba između Petog korpusa Armije BiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB), na širem području grada Bihaća.

Karajić je optužen za ubistvo jednog zarobljenog pripadnika NOAPZB u augustu 1994. godine, kao i “neosnovanom privođenju civila” zbog sumnje da “podržavaju ideju autonomije Zapadna Bosne” koje je ubijao, fizički i psihički zlostavljao.

Autonomna pokrajina Zapadna Bosna proglašena je u septembru 1993. godine, protivno Ustavu BiH. Nakon proglašenja, novoformirana vojska NOAPZB sukobila se sa Armijom BiH. Sukobi su okončani u ljeto 1995. godine.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitusu, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Karajića 17. oktobra 2007. godine, dok je Sud BiH optužnicu potvrdio 4. januara 2008. godine.

This post is also available in: English