Trbić: Negiranje navoda dvojice svjedoka

28. Novembra 2007.03:06
Odbrana i sam optuženi negirali su navode dvojice haških istražitelja da je Milorad Trbić pomagao u istragama vođenim na području Srebrenice

This post is also available in: English

Drugi dan svjedočenja, Alistair Graham, prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Miloradu Trbiću, odgovarao je na pitanja Odbrane.

Advokat Milan Trbojević izjavio je da osporava kompletan iskaz ovog svjedoka, koji tvrdi, pored ostalog, da mu je Trbić pokazao mjesta nekih masovnih grobnica u okolini Srebrenice te da je govorio o svojoj ulozi u zločinu počinjenom u julu 1995. godine.

Milorad Trbić je, prema navodima optužnice, bio pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), te je, zajedno sa drugim pripadnicima vojske i policije, učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca u julu 1995.

Na pitanje Odbrane da li je Trbiću obećano da će njegova porodica biti zaštićena kroz program za zaštitu svjedoka ukoliko kaže istinu, Graham je odgovorio da nije.

Sam optuženi takođe je ispitao ovog svjedoka, rekavši da ne stoji iza svojih ranijih izjava, te da su date “pod pritiskom i iznuđene”. Prema Trbićevim riječima, Graham mu je rekao da protiv njega neće biti podignuta optužnica. Svjedok je negirao da je davao bilo kakve garancije, kao i to da je bilo šta nudio Trbiću.

Drugi svjedok Tužilaštva Bruce Bursik, takođe haški istražitelj, objasnio je kako je fotografisao mjesta za koja je Trbić, prilikom zajedničkog obilaska, tvrdio da su mjesta pogubljenja ili masovne grobnice. Prema njegovom iskazu, Trbić nije dao informacije o novim lokacijama, nego su obilazili već poznata mjesta. Bursik je odbio tvrdnje optuženog da su, ustvari, istražitelji pokazivali ove lokacije.

Treći svjedok Miodrag Dragutinović, nekadašnji pomoćnik načelnika štaba za operativno-nastavne poslove Zvorničke brigade VRS-a, potvrdio je da je Trbić bio pomoćnik načelnika za bezbjednost u ovoj brigadi.

Prema optužnici, 16. jula 1995. godine Milorad Trbić je, kao dežurni oficir u komandi Zvorničke brigade, “omogućio, koordinirao i sam vršio komunikaciju među oficirima VRS-a koji su sprovodili operaciju hapšenja, zatvaranja, prevoza, pogubljenja i ukopa vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice”.

Dragutinović je izjavio da je moguća situacija u kojoj dežurni operativni komanduje te da su se, “u slučaju nedostatka vremena”, naređenja izdavala i usmeno.

Dragutinović je rekao i da je 13. jula, na sastanku komandanata sa Ratkom Mladićem, “ocijenjeno da postoji opasnost od 28. jedinice Armije BiH”, pa je, “po Mladićevom naređenju”, Zvornička brigada krenula u rejon Žepe.

Tužilac je svjedoku pokazao dokument koji je on identifikovao kao “izvještaj komandanta brigade Vinka Pandurevića komandi”. Svjedok je čitao dijelove dokumenta u kojem stoji da je “zvornička opština zatrpana srebreničkim Turcima” i da je “oko 3.000 Turaka” smješteno po školama, a “7.000 ih je u šumama”.

Suđenje se nastavlja 3. decembra 2007. godine.

This post is also available in: English