Članak

Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Jajcu

28. Novembra 2007.08:04
Sud BiH potvrdio optužnicu za strijeljanje 23 civila na području Jajca u septembru 1992. godine

U srijedu, 28. novembra, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića kojom se terete za saučešće u strijeljanju civila na području Jajca u septembru 1992. godine.

U optužnici se navodi da su dvojica Pekeza i Milorad Savić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rezervnog sastava policije, 10. septembra 1992. godine “učestvovali u hapšenju i strijeljanju civila iz mjesta Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce”. Zločini su počinjeni nakon pogibije i sahrane jednog vojnika VRS-a.

Prema navodima optužnice, “nakon zajedničkog dogovorenog plana”, Pekezi i Savić su, naoružani “automatskim i poluautomatskim puškama”, učestvovali u nasilnom izvođenju muškaraca, žena i djece iz njihovih kuća u Ljoljićima i Čerkazovićima. Do ovog izvođenja civili su imali ograničenu slobodu kretanja jer su se svakodnevno morali javljati na prozivke, stoji u optužnici.

Civili iz oba sela su odvedeni do mjesta Tisovac, gdje im je naređeno da stanu uz ivicu provalije, da bi potom bili strijeljani. Ubijene su 23 osobe, a četiri teško ranjene. Među ubijenima bilo je muškaraca, žena i djece.

Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić su, kako stoji u optužnici, bili pripadnici rezervnog sastava policije pri Stanici javne bezbjednosti Jajce, dok je Mirko (Mileta) Pekez bio pripadnik VRS-a. Svu trojicu Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U činjeničnom opisu optužnice stoji kako je na području općine Jajce u vrijeme izvršenja krivičnog djela “postojao oružani sukob između VRS-a, s jedne, i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, s druge strane”, te da je sukob na području Jajca počeo u proljeće 1992. godine.

Prema navodima optužnice, u strijeljanju civila su, pored trojice optužnih, učestvovali i Jovo Jandrić, Simo Savić, Milorad Savić, Zoran Marić, Slobodan Pekez, Ilija Pekez, Milorad Savić i Blagoja Jovetić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su, po nalogu Tužilaštva BiH, 30. oktobra 2007. godine uhapsili trojicu optuženih, kojima je određen pritvor.

Prema postojećem zakonu, optuženi se u roku od 15 dana trebaju izjasniti o krivici.

Povezani članci