Članak

Vuković Rajko i Ranko: Iskaz svjedoka drugačiji od navoda optužnice

20. Novembra 2007.06:02

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH pod pseudonimom A optužila je Ranka Vukovića da ju je 1992. godine silovao u njenoj kući.

“Bila sam u kuhinji. Djeca su bila u drugoj prostoriji. Ranko je ušao i naredio mi da se raspremim. Skinula sam se. Izvršio je spolni akt i rekao da ne smijem nikome reći”, kazala je svjedokinja A, dodavši da je Ranko “nije tukao i vrijeđao”.

Državno tužilaštvo tereti Ranka Vukovića da je u julu 1992. godine “zatražio od oštećene A da se skine, a kada ona to nije uradila, opsovao joj je majku i rukama je bacio na dvosjed, pokidao odjeću s nje i nad njom izvršio silovanje”.

Istom optužnicom Ranko i Rajko Vuković se terete za ubistvo dviju osoba na području Foče.

Tužilac Behaija Krnjić je ukazao na razlike u izjavama datim o toku istrage i na samom suđenju, zatraživši od svjedokinje da ih objasni. Tužilac je pitao svjedokinju da li je sama skinula odjeću, kako je rekla u sudnici, ili ju je pokidao optuženi, kako je rekla u istrazi i kako stoji u optužnici.

“Ne mogu se sjetiti, ali znam da me je silovao”, odgovorila je svjedokinja A.

Od trenutka silovanja, kazala je svjedokinja A, “više nije vidjela optuženog”.

Nakon direktnog ispitivanja, Veljko Čivša, branilac Ranka Vukovića, zatražio je da mu se dostavi CD sa suđenja Neđi Samardžiću, na kojem je iskaz dala ista svjedokinja pod zaštitnim mjerama.

Neđo Samardžić je pred Sudom BiH osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina na području Foče.

Čivša je obrazložio da će mu snimak sa tog ročišta “pomoći da ili sruši kredibilitet svjedoka, ili da se lakše utvrdi činjenično stanje”.

Unakrsno ispitivanje je odgođeno dok se ovaj zahtjev ne razmotri.

Sljedeće ročište zakazano je za 7. decembar 2007. godine.