Članak

Radić i ostali: Pravila u logoru Vojno

19. Novembra 2007.00:00
Svjedok Tužilaštva, koji je u zatočeništvu u logorima na području Hercegovine proveo više od pola godine, prisjetio se logora Vojno i onoga što se u njemu dešavalo.

This post is also available in: English

Semir Humačkić, svjedok Tužilaštva BiH, identifikovao je Marka Radića kao osobu nadređu zapovjednicima logora Vojno, u kojem je bio zatočen oko dva i po mjeseca.

Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića, kao pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH tereti za dešavanja u logoru Vojno, gdje su “zatvorenici mučeni, premlaćivani, odvođeni na radove i ubijani”.

“Nas oko 60 zatočenika prebačeno je iz logora Heliodrom u garaže logora Vojno. Dočekali su nas Mario Mihalj i Dragan Šunjić, galameći, psujući i upoznavajući nas sa “pravilima” – da moramo stajati mirno, da ne smijemo gledati u njih kada nam govore…”, kazao je Humačkić.

Humačkić je ispričao kako su zatočenici “spavali na paletama”, te da su se “jednom okupali, i to kada smo dobili vaške”, a hranu su najviše dobijali od vojnika “kada smo vođeni na kopanje rovova i tranšeja na prvoj liniji”.

Tokom direktnog ispitivanja, svjedok je pojasnio da je Mario Mihalj – koji je preminuo prije hapšenja četvorice optuženih u ovom predmetu – bio zapovjednik u logoru Vojno, a njegov zamjenik Dragan Šunjić. Njima nadređeni, smatra svjedok, bio je “Marko Radić zvani Maka, koji je obavljao funkciju zapovjednika Bjelopoljske bojne”.

“Šunjić je bio uglavnom nepristojan, često je psovao i vrijeđao. Udarao bi nas kundakom ili nogom kada bismo ulazili u garažu”, kazao je Humačkić, dodavši da njega “Šunjić nije nikada udario”. Za Radića je svjedok rekao da ga “nikada nije vidio u blizini ili unutar garaže”.

Humačkić je ispričao kako se sam predao pripadnicima HVO-a u septembru 1993. godine, “nakon što sam se nekoliko dana skrivao po šumi”.

Nakon što se predao, prvo je odveden u bolnicu Koštano, gdje su bili i drugi zatočenici, a potom je prebačen u logor Dretelj, te onda u logor Heliodrom, odakle je odveden u Vojno, te ponovo vraćen na Heliodrom. Oslobođen je 22. marta 1994. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. novembar 2007. godine.

This post is also available in: English